U Njemačkoj zbog migracijske krize prijeti novi sukob između premijera savezne pokrajine Bavarske i čelnika Kršćansko-socijalne unije Horsta Seehofera (CSU) i njemačke kancelarke Angele Merkel. S obzirom na visok broj migranata koji svakodnevno pristižu u Njemačku Bavarska želi postići da se migrante već na njemačko-austrijskoj granici odbije.

Bavarska prijeti s ustavnom tužbom

Bavarska u trenutačnoj migracijskoj krizi prijeti tužbom njemačkom ustavnom sudu da bi se ograničio broj migranata. To je najavio Bavarski državni ured u Münchenu u petak na izvanrednoj sjednici kabineta, javlja Bayerischer Rundfunk.

Tako bavarska vlada planira, tražitelje azila odbiti odmah na austrijskoj granici ili ih izravno poslati u druge savezne pokrajine. Seehofer želi donijeti odgovarajuće korake, o kojima se unutar kabineta u Münchenu već skoro jedan tjedan raspravlja, na izvanrednoj sjednici kabineta u petak.

“Radi se o integraciji, školovanju i obrazovanju”, rekao je Seehofer novinarima i naglasio je: “Dodaju se izričite mjere i mjere za nužnu obranu, za ograničenje useljavanja, kao što je odbijanje na granici prema Austriji i izravno prosljeđivanje novopristiglih tražitelja azila unutar Njemačke.”

Kako bi to konkretno trebalo funkcionirati, ostavio je otvorenim. Granice štiti Njemačka savezna policija, koja nije podređena Bavarskoj, već saveznom ministru unutarnjih poslova Thomasu de Maizièru.