Bošnjačke stranke ne traže rješenja, nego traže krivce, rekao je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnoga vijeća HNS-a BiH i dopredsjedatelj državnoga Doma naroda.

Komentirajući neuspjeh međustranačkih pregovora o provedbi presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, Čolak je izjavio kako bošnjačke stranke cijelu stvar dovode do apsurda te da država BiH ulazi u novu krizu.

U odnosu na jučer, danas nismo ništa pametniji. Jednostavno, ukoliko nema dobre volje jako je teško naći rješenje. Nažalost, dobre političke volje za rješavanjem problema još uvijek nema, rekao je u petak Bariša Čolak.

Podsjećamo, u četvrtak je u Sarajevu održan petosatni sastanak stranačkih čelnika na kojem je razgovarano o izmjenama Izbornoga zakona BiH u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić. Sastanak nije donio nikakve rezultate, osim da je usuglašeno da se zatraži pomoć Venecijanske komisije kako bi se utvrdilo koji je od ponuđenih prijedloga sukladan Ustavu BiH.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Europe i njene odluke nisu obvezujuće, no njezina mišljenja su bila djelomično i podloga Ustavnom sudu za donošenje odluke u predmetu “Ljubić”. Tom presudom Ustavni sud BiH je utvrdio kako je federalni Dom naroda upravo to što mu i ime kaže – dom koji predstavlja interese konstitutivnih naroda, a ne teritorija. Bošnjačke stranke odbijaju takvo tumačenje jer preko “svojih” Hrvata u Domu naroda žele u potpunosti hrvatsko političko biće izbaciti iz političkoga života BiH.

K tomu, cilj im je i da se razgovara samo o načinu izbora izaslanika u domove naroda, a da se pri izboru članova Predsjedništva BiH ostavi mogućnost da se bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član Predsjedništva BiH (fenomen Komšić).

Ni na kakav način nije rješenje u uključivanju Venecijanske komisije, savjetodavnoga tijela Vijeća Europe. Naravno, ona može pružati određene usluge u smislu savjeta, ali ovdje se radi o čistoj stvari. Imamo odluku Ustavnoga suda BiH koja se treba provesti. Ne vidim što je sad tu moguće napraviti ako bošnjačke stranke ne pokazuju volju da se presuda provede, rekao je Čolak, pri tom pojasnivši na koje načine bošnjačke stranke opstruiraju provedbu presude Ustavnoga suda u predmetu “Ljubić”.

Tako se još uvijek inzistira na popisu iz 1991. godine; da se bira po jedan izaslanik svakoga konstitutivnoga naroda iz svake županijske skupštine, iako je to Ustavni sud jasno oborio; pokušava se ostaviti postojeći diskriminatorni model izbora članova Predsjedništva BiH… Sve samo da se presuda ne provede. Ako je Ustavni sud u svojoj odluci rekao da je prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji je u proceduru poslao HNS u skladu s Ustavom BiH, onda je nejasno zašto se to osporava, izjavio je Čolak.

Očito je, dodao je, kako se preko načina izbora članova Predsjedništva BiH pokušava prijeći kao da to nije bitno pitanje, a mi znamo da je i te kako bitno.

Davno su se lideri stranaka obvezali da jedan narod drugom neće birati predstavnike. Naravno, ukoliko nema promjena u tom pravcu, onda na snazi i dalje ostaju pravila koja omogućavaju izbornu manipulaciju, istaknuo je.

Čolak je naglasio i kako je poseban problem što će se razgovori o izmjeni izbornih pravila nastaviti i nakon što se raspišu izbori.

HNS je bio stava da treba razgovarati do trenutka raspisivanja izbora i da nakon toga ti razgovori više nemaju nikakvoga smisla. Međutim, ako mi sad kažemo da dalje nećemo razgovarati, sarajevske stranke će to jedva dočekati. Te stranke ne traže rješenja, nego traže krivce, precizirao je dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH.

Mi smo bili spremni u četvrtak ostati na sastanku sve dok se ne pronađe rješenje, pa makar to trajalo danima. Ali očigledno je da još uvijek nema interesa ni volje da se ta pitanja riješe. Ne vjerujem ni da će je biti. SIP će sljedeći tjedan raspisati izbore i mi više ne znamo kako popuniti domove naroda i kako provesti izborne rezultate. To je ogroman problem za državu BiH. Imamo izjave u javnosti kako predstavnici bošnjačkih stranaka tvrde da se izborna pravila mogu mijenjati čak do listopada. Stvari se dovode do apsurda. Ovo nije dobro za BiH, rekao je Čolak.

Inače, čelnici bošnjačkih stranaka optužili su Hrvate za neuspjeh jučerašnjega sastanka, dok su Cormack i Wigemark kazali da je učinjen pozitivan korak u provedbi presude Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”.

Središnje izborno povjerenstvo će 8. svibnja raspisati izbore, a pravila u civiliziranom demokratskom svijetu nalažu da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini, a posebno ne nakon što su izbori već raspisani.

Ukoliko se ne provede spomenuta presuda Ustavnoga suda, nakon izbora neće biti moguće formirati federalni i državni dom naroda, niti će se moći izabrati izvršna vlast na razini Federacije i države.

Srž problema je u činjenici da bošnjačke stranke ne žele uvažiti presudu Ustavnoga suda budući da ona nalaže da se princip legitimnoga predstavljanja mora poštivati, nego umjesto toga žele BIH pretvoriti u unitarnu/građansku državu kojom upravlja onaj narod kojega je demografski najviše.

(www.jabuka.tv)