Novi jak val pojeftinjenja sirove nafte morao bi se uskoro odraziti i na bh. tržište, poručuju udruge za zaštitu potrošača.

Barel nafte pao ja na oko 63 dolara, što je znatno manje nego sredinom ovog mjeseca, kada mu je cijena bila 71 dolar, dok je početkom listropada koštao čak 86 dolara, pišu Nezavisne.com.
 
“S obzirom na kretanje, odnosno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu, očekivano bi bilo sniženje u narednom razdoblju i na domaćem tržištu”, kazali su za “Nezavisne” iz Institucije zaštitnika potrošača u BiH.

Dušan Srdić, predsjednik Udruge potrošača “Reakcija” Banjaluka, također smatra kako je krajnje vrijeme da crpke u BiH srežu cijene.
 
“Vidjeli ste da je u Francuskoj 280.000 ljudi prosvjedovalo zbog cijena goriva. Mi ne pozivamo na prosvjede, ali smatramo da bi cijene trebal biti niže “, rekao je Srdić.

Naglašava kako se vlasnici benzinskih crpki pravdaju kako, kada poskupi nafta, oni odmah kupe po većim cijenama, a kada pojeftini, tvrde da imaju zalihe.

“Mislim da to nije ni fer ni korektno. Jako malo vode računa o potrošačima. Pojeftinjenje koje smo imali, a koje je iznosilo nekoliko feninga, nije zadovoljavajuće”, ocijenio je Srdić.

Prema dostupnim informacijama, cijene goriva padale su u FBiH, ali i u dijelovima RS, poput Semberije i banjalučke regije, a pojeftinjenja su varirala i iznosila su od pet do deset feninga po litru. Gorivo k košta oko 2,30 KM, ali ima crpki gdje su cijene više ili niže.

Brotnjo.info