Napuštajući Barcelonu u pravcu Sportinga, francuski nogometaš Jeremy Mathieu još je jedan od eklatantnih primjera koji govore o tome da katalonski klub u zadnje vrijeme ne umije zaraditi na igračima koje pušta u druge sredine.

Mathieu ih je prije tri godine koštao 20 milijuna eura, a sad je praktično Camp Nou napustio bez ikakve naknade. Ako se može poći od činjenice da igrač na kojeg klub više ne računa teško da može donijeti neku zaradu, postoje i primjeri gdje se Barcelona na sličan način odrekla igrača koji su zasjali u novim klubovima.

Primjerice, prošlosezonski 'migranti' Dani Alves i Sandro Ramirez, bez naknade, odnosno za sitan novac, koji su u prvenstvu 2016/2017 bili među ključnim igračima Juventusa (Alves), odnosno Malage (Sandro), pokazuju gotovo nevjerojatnu financijsku ''logiku'' Blaugrane.

I Juventus i Malaga su na ovim igračima nakon samo jedne sezone profitirali, prodavši ih u Manchester City (Alves), odnosno u Everton (Sandro). Ne radi se o visokim transferima, ali kad u klupsku blagajnu uđe najmanje pet milijuna eura, onda se to zasigurno osjeti na krvnoj slici.

Slične primjere u prošlosti imali su s Alexom Songom kojeg su pustili u Rubin Kazan i Martinom Montoyom (Valencia), a ništa manje loši trgovci nisu bili u slučaju Adriana (zaradili tek mršavih milijun eura), Marca Bartre (11 milijuna) ili pak Davida Ville koji je također puno više koštao, negoli je donio svojim odlaskom.

Sportski portal Marca podsjeća na deset besplatnih ili vrlo jeftinih transfera FC Barcelone:

1. Jeremy Mathieu
2. Dani Alves
3. Sandro Ramirez
4. Alex Song
5. Martin Montoya
6. Adriano
7. Halilović
8. Marc Bartra
9. David Villa
10. Afellay