Bitcoin je u ponedjeljak u jutarnjim satima ponovno, nakon kratkog predaha tijekom vikenda, nastavio s padom cijene. Još jednom se cijena najpopularnije kriptovalute na svijetu našla u zoni ispod 8.000 dolara, gdje je nakratko boravila i protekloga petka. Dnevni pad od preko 10% zabilježili su i ethereum, ripple, bitcoin cash, litecoin, i svi drugi coini izlistani u top 15 s najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Za ovaj pad cijene "krivac" su još jednom velike svjetske banke. Američki JPMorgan Chase, Bank of America i Citigroup, te britanski Lloyds zabranili su, naime, svojim klijentima kupnju kriptovaluta putem kreditnih kartica. Ovaj potez pojašnjen je željom da se klijente zaštiti od gubitaka na bitcoinu koje si ne bi mogli priuštiti, te željom za zaštitom vlastitog poslovanja od pretjeranog rizika.

Također, jedan od čimbenika koji je potaknuo banke na ovaj potez je i činjenica da se i ukradenim kreditnim karticama mogu kupiti kriptovalute, a pronalaženje lopova u tom je slučaju značajno otežano.

Na crne liste banaka dospjele su gotovo sve važnije svjetske mjenjačnice poput Coinbasea, kojima više nije moguće uplatiti sredstva korištenjem kreditnih kartica spomenutih banaka.

bug.hr