Milan Bandić, čovjek kojeg Zagrepčani biraju za gradonačelnika već 20-ak godina, doživio je potpuni izborni debakl.

Ne da njegova stranka 365 stranka rada i solidarnosti nije osvojila nijedan mandat, već nigdje nije bila ni blizu.

Sam Bandić, kao nositelj liste u drugoj izbornoj jedinici, dobio je tek 1789 glasova. Cijela lista je, da i to spomenemo, dobila bijednih 3804 glasa. I to nakon prebrojanih 99,51 posto glasova. Zagrebački gradonačelnik tako se osramotio, ali i pokazao da je prilično načet pred lokalne izbore koji nas čekaju iduće godine.

Usporedbe radi, na prošlim je izborima Bandićeva stranka, doduše s još nekoliko manjih stranaka, u istoj izbornoj jedinici bila na trećem mjestu s više od 18.000 glasova. Bandić je tada skupio nešto manje od 10.000 glasova.

Bandićeva stranka još je gore prošla u prvoj izbornoj jedinici, onoj koja obuhvaća centar grada. Tamo je 365 stranka rada i solidarnosti dobila 1759 glasova na prebrojanih 98,56 posto. Ljubo Jurčić, još jedan nekadašnji politički kapitalac, dobio je 337 glasova.

Tomislav Tomašević, čelni čovjek koalicije okupljene oko njegove stranke Možemo, dobio je 19.604 glasa.

Bandić komentirao poraz

Bandić je u stožer svoje stranke došao sinoć oko 21:15 te odmah izjavio da čestita pobjedniku izbora za 10. saziv Sabora - HDZ-u i svima koji su već sigurni da su ušli u sabor, a posebno onima koji su dali svoj glas Stranci rada i solidarnosti.

"Dok god radimo u Zagrebu svoj posao pošteno, korektno i nosimo teret odgovornosti dvije krize - covid i potres, ne možemo na nacionalnom planu zabilježiti neki značajan rezultat", rekao je Bandić.

Na pitanje novinara kako komentira to što je u četiri zagrebačke izborne jedinice dobio vrlo mali postotak glasova i je li to jasna poruka da ga Zagrepčani više ne žele za gradonačelnika, Bandić je odgovorio kako treba pričekati konačne rezultate pa će onda donositi prosudbe.

Nije htio odgovoriti na pitanje o lokalnim izborima, koji su sljedeće godine u svibnju, poručivši umjesto toga da se "vidimo ujutro u 7 sati na Domovinskom mostu".

Upitan je li iznenađen premoćnom pobjedom HDZ-a, Bandić kaže da nije iznenađen. "U zadnjih 30 godina izmjenjuju se dvije stranke na vlasti i hrvatski ljudi znaju kako žive, to je rezultat izbora. Korektno je i dovoljno od mene da sam čestitao izbornim pobjednicima", rekao je.

Kraj slabašnog i nokautiranog SDP-a, upravo se Tomaševića sve češće spominje kao glavnog izazivača načetom Milanu Bandiću na mjestu prvog čovjeka glavnog grada. No daleko su izbori, a o Bandićevom kraju se već godinama piše.

No on nikako da dođe.