Kraj je godine, blagdani kucaju na vrata, ispraća se stara, a dočekuje se nova godina.

Kuju se novi planovi, želje, neka nova nadanja se bude…, oni koji su u tuđini već su mislima u rodnom kraju, s obitelji i prijateljima za stolom.

Dugo su već odlasci iz BiH, ali i susjednih zemalja realnost. Mnogi i dalje vode bitke iz prošlosti te se sve više među osnovne razloge odlazaka navodi zatrovano ozračje među ljudima u ovoj i susjednim državama.

Ali postavlja se pitanje, s obzirom na to da se već ide, a što će se definitivno nastaviti, kako je živjeti u tim stranim zemljama koje privlače radnike na sve moguće načine. Prema priči youtubera s Balkana koji emitira na kanalu “Vuletova svaštara” vidi se da nije sve baš jednostavno.
 


U jednoj od posljednjih snimki prikazao je troškove četveročlane obitelji koja živi u Njemačkoj, a temeljio ih je na svom iskustvu života u toj zemlji. Zanimalo ih je koliki su troškovi života četveročlane obitelji u kojoj suprug i supruga rade. Napravio je popis svih mjesečnih primanja i izdataka a na kraju je uvrstio i dodatne troškove, poput cigareta ako ste pušač, i otprilike troškove izlazaka.

Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 eura mjesečno. Uzeo sam neki prosjek, naravno, ima bračnih parova koji zarađuju i više. Ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj tvrtki, kao što je Bosch, onda imaju i pet i pol tisuća eura. Ali ima i onih koji zarađuju manje pa je to dobar prosjek. Dječji doplatak za dvoje djece iznosi 440 eura pa su prihodi prosječnog domaćinstva ukupno 4940 eura, ispričao je Vule.

Za najam stana u Njemačkoj obitelj od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 eura, a troškovi režija su 250 eura, dok će mjesečni izdatak za hranu, prema njegovu iskustvu, biti oko tisuću eura. Objasnio je i koliko iznose troškovi osiguranja, goriva i servisa za automobil ako živite u Njemačkoj, ali i koliko jedan pušač mjesečno potroši na cigarete.

Kutija od 20 cigareta stoji 8 eura, ako ih kupujete svaki dan, mjesečno ćete potrošiti 240 eura ili 480 eura ako su u obitelji dva pušača. Tada ste u minusu i trebate tražiti dodatni posao za taj trošak, objasnio je.

Za odlazak na putovanje za godišnji odmor treba izdvojiti oko 500 eura svaki mjesec kako bi se dovoljno uštedjelo, a na kraju je rekao kako mirovina može biti jako dobra u Njemačkoj, a može se dobro zaraditi i na prodaji stana te novcem koji je uložen u životno osiguranje, ispričao je donoseći sve aspekte života vani.

A koliko je sada pametno razmišljati o odlasku?

Iako Njemačka već priprema nove olakšice za dolazak stranih radnika, a oni iz BiH uvijek su bili dobrodošli, analize koje za sada izlaze pokazuju kako situacija nije bajna i kako bi ipak trebalo pričekati. Jer svi tamo idu zbog posla, a njemački institut Ifo objavio je kako će se njemačko gospodarstvo smanjiti u 2023. godini jer je dramatičan rast energetskih troškova zbog rata ugasio izglede za oporavak nakon pandemijske krize, prenosi Večernji.

Institut je u lipnju prognozirao da će ekonomija iduće godine porasti 3,7 posto za 2023., a sada predviđa da će aktivnost pasti za 0,3 posto. Prognozu inflacije u 2023. podigli su za šest postotnih bodova na 9,3 posto.

Smanjena opskrba plinom iz Rusije tijekom ljeta i posljedično drastično povećanje cijena uništavaju ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa“, rekao je voditelj ekonomskih prognoza Ifoa Timo Wollmershäuser.

Prvo tromjesečje 2023. bit će posebno teško za potrošače jer dobavljači energije zbog visokih troškova nabave prilagođavaju cijene, što će inflaciju dovesti do razine od oko 11 posto. To će značiti smanjenu kupovnu moć kućanstava, upozorio je institut.

Konačno da čujemo pravu istinu o njemačkim plaćama, jedan je od komentara ispod videa.