Poraz Bajrovića i Suljagića na partijskom kongresu rezultat je njihove višemjesečne, skoro zavjereničke borbe za stranačko prijestolje u kojoj nisu birali sredstva. Otvoreno su pred kongres lobirali da se uz predsjednika partije uvedu dvije dužnosti zamjenika predsjednika, pri čemu bi jedan zamjenik (Emir Suljagić) dolazio iz RS-a, a drugi zamjenik (Reuf Bajrović) iz Federcije BiH. Komšić je to prepoznao kao skriveni plan vlastite detronizacije, pa je prijedlog odbačen jednoglasnom odlukom donedavnih članova Predsjedništva DF-a.

- Politički virus koji ja neću dopustiti u ovoj stranci je gaženje preko mrtvih radi osobnih ambicija - poručio je Komšić u svom kongresnom govoru, a mnogi su uvjereni da je ova poruka inspirirana predkongresnim lobističkim akcijama Suljagića i Bajrovića, piše Slobodna Bosna.

Komšića obvezuju glasovi izaslanika kongresa i malo je vjerovatno da će Suljagiću i Bajroviću ponuditi ijednu značajniju dužnost u stranačkom vrhu. Ako će slušati glas baze, onda će dopredsjednik DF-a iz RS-a biti Amir Kulaglić koji je osvojio više glasova od Emira Suljagića, dok će dopredsjednik iz Sarajevske županije biti  Sifet Podžić ili Samer Rešidat, koji su pojedinačno osvojili duplo više glasova od Reufa Bajrovića.

No, čak i da Komšić zanemari glasove kongresnih izaslanika, ne može zanemariti sve glasnije prigovore o sumnjivim financijskim transakcijama pred izbore u kojim je navodno sudjelovao Reuf Bajrović. U stranačkim kuloarima DF-a već neko vrijeme pronose se glasine da je Bajrović prisvojio dio novca pojedinih donatora koji je bio namijenjen za predizbornu kampanju DF-a.

Konkretno, spominje se donacija od 10.000 eura koju je Bajroviću pred izbore dao Amar Arslanagić, jedan od direktora Bosnalijeka, koji je uhićen krajem svibnja ove godine zbog sumnje u višemilijunsku pronevjeru proračunskog novca. Arslanagić je navodno platio i ono famozno predizborno istraživanje (17.000 KM) u kome se tvrdilo da će DF osvojiti najviše glasova u državi, čak dvostruko više nego SDA. Kako Bajrović nije prijavio Arslanagićevu donaciju, proširila se sumnja da je možda bilo još sličnih donacija koje su umjesto u stranačkoj kasi završile u džepovima stranačkih dužnosnika. Te su glasine neposredno pred kongres doprle i do stranačkog lidera Željka Komšića, koji je pred nekolicinom najbližih suradnika rekao da će se tim problemom pozabaviti nakon kongresa.