Putnički automobil zabio se u srijedu u kapiju ispred ureda njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

Policija ne polazi od toga da incident ima ekstremističku pozadinu, a mediji javljaju da se isti automobil već jednom, 2014., zaletio u ogradu kancelarskog ureda.

"Mi trenutno ne polazimo od toga da ovaj čin ima ekstremističku pozadinu", priopćila je berlinska policija.

Prema istim informacijama, vozač automobila je priveden.

Svjedoci govore da je za upravljačem sjedio “muškarac srednjih godina” koji je s lica mjesta odvezen u invalidskim kolicima.

Automobil, zeleni Golf karavan s registracijskim oznakama okruga Lippe na sjeverozapadu Njemačke, bio je ispisan napisima: “Zaustavite globalizacijsku politiku” i “Vi prokleti ubojice djece i starijih ljudi”.

Glasnogovornik vlade Steffen Seibert je objasnio kako “niti u jednom trenutku” nije postojala opasnost po kancelarku Angelu Merkel ili nekog člana vlade.

Srijedom prijepodne se u zgradi kancelarskog ureda redovito održavaju sjednice vlade, a danas bi tijekom dana kancelarka Merkel trebala putem videoveze razgovarati s premijerima saveznih pokrajina o novim mjerama protiv pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik vlade je također priopćio da je na ogradi kancelarskog ureda pričinjena “manja šteta”, prenosi Hina.

Prema pisanju njemačkih medija isti automobil se već jednom, 2014.. zaletio u ogradu kancelarskog ureda. Tada su poruke na automobilu glasile: “Dosta s promjenom klime koja ubija ljude” i “Nicole, volim te”. Tada 48-godišnji vozač automobila je ispitan u policiji, ali je uskoro pušten.