SDS će znatan dio kampanje za predstojeće izbore zasnivati na projektima starim 22 godine, bar ako je suditi prema posljednjim istupima potpredsjednika SDS Dragana Ćuzulana. Na nedavno predstavljanje navodnog SDS-ovog projekta brze ceste od Višegrada do Trebinja, reagiraju iz Saveza općina Istočne Hercegovine.

Prije tri dana SDS je u Trebinju predstavio projekt psomenutog brzog puta. I sve bi bilo za pohvalu, da sami nisu rekli da je, navodno, SDS ovaj projekt uradio još 1996. godine, ali da sve vlade za protekle 22 godine nisu imale sluha za ovu ideju.

Zato će sada ovaj uskrsli projekt biti značajan segment njihove kampanje. U Trebinju su ga predstavili članovi stranke, jedva nešto malo stariji od samog projekta, piše RTRS.

"Mi želimo da jedan značajan segment kampanje SDS-a bude putna infrastruktura. Ići ćemo na prijedloge rješenja", kaže Dragan Ćuzulan, potpredsjednik SDS-a.

Iz Saveza općina istočne Hercegovine  podsjećaju Ćuzulana da je Savez prije dva mjeseca proveo proceduru i potpisao ugovor s projektantskom kućom za gradnju mosta preko Drine, kojim će biti riješen kritični dio na ovoj dionici.

Ovu odluku usvojili su jednoglasno načelnici svih općina regije, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju.

Zato ne stoje optužbe SDS-a da se ništa ne radi na rješenju ovog problema.

"Zato upozoravam SDS da ne vodi "konfliktnu kampanju" i da ne politiziraju ovako značajan projekt. Ako nisu našli način da do sada nešto urade, molim da ne narušavaju slogu Saveza", kaže Mirko Ćurić, v.d. direktora Sveza općina istočne Hercegovine.

Ćurić podsjeća da je Savez općina 2008. godine inzistirao na rješavanju kritične dionice puta preko prijevoja Čemerno i da je 2013. ovaj veliki projekt Vlada Srpske s uspjehom realizirala.

To bi trebao biti put i za dalju gradnju na ovoj dionici koja povezuje Hercegovinu sa Srbijom i budućom autocestom, a ne neozbiljne stranačke trominutne prezentacije, smatra Ćurić.