Der Standard je to nazvao Kurzovom Ibizom: Austrijsko specijalno tužiteljstvo za korupciju (WKStA) istražuje je li bivši šef ogranka vladajuće stranke u Beču 2017. šefu kockarnica Novomatic dogovorio sastanak s mladim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom, da bi im Novomatic zauzvrat uplatio stranačku donaciju.

Novomatic je od Kurza mogao tražiti lobiranje kod talijanskih vlasti zbog milijunskog poreznog spora.

Prošli tjedan istražitelji su upali u kuću ministra financija Gernota Blümela s nalogom za pretres. Blümel je jedan od najbližih suradnika kancelara Sebastiana Kurza, a 2017. je bio šef vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) u Beču. Sebastian Kurz danas je kancelar. Zbog istrage je napao pravosuđe: zatražio je ukidanje WKStA i temeljitu reformu pravosuđa. To je inače zahtjev oporbe, i Kurz se tome dosad protivio.

I Blümel i Novomatic negiraju optužbe. U srpnju 2017. navodno je tadašnji šef Novomatica Harald Neumann ponudio tadašnjem šefu bečkog ÖVP-a Blümelu donaciju u zamjenu za sastanak s Kurzom. Tema razgovora trebali su biti Novomaticovi porezni problemi u Italiji teški desetke milijardi eura. Blümel je potvrdio da je imao kontakta s Neumannom, ali negira da je stranka dobila ikakav novac.

Sukob u vladajućoj koaliciji

Zbog istrage došlo je do sukoba unutar vladajuće koalicije, između ÖVP-a i Zelenih koji vode ministarstvo pravosuđa. Parlamentarni klub ÖVP-a zatražio je od Ministarstva pravosuđa odgovor na više pitanja: na temelju kojih informacija su zatražili pretres Blümelove kuće, je li Novomatic donirao novac ÖVP-u i za što je uopće osumnjičen ministar financija. Ministarstvo pravosuđa vodi Werner Kogler, koji mijenja ministricu Almu Zadić dok je ona na porodiljnom dopustu. Oporba je tražila smjenu ministra financija, ali su Zeleni ipak stali uz njega, prenosi njemački ARD.

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) podržao je Blümela, koji je jedan od njegovih najbližih pouzdanika. Zbog napada na pravosuđe, austrijski mediji napadaju Kurza za "orbanizaciju". Kurz je naime specijalno tužiteljstvo optužio da su nezakonito pretražili kuću ministra financija. U istrazi je bilo mnogo kršenja zakona, ustvrdio je Kurz. Kritizirao je to što je od 40.000 osumnjičenih protiv kojih je WKStA vodila istragu, samo 400 na kraju doista osuđeno. Mnogi su bili pogrešno optuženi, sud ih je oslobodio, ali karijera im je uništena, optužuje kancelar.

U nedjelju je Kurz pozvao tužiteljstvo da što prije ispita svjedoke i završi tu istragu, s velikim utjecajem na dnevnu politiku. Napao je istražitelje zbog lažnih optužbi, prozvavši ih zbog curenja dokumenata u medije i zbog narušavanja ugleda Austrije u svijetu. Kancelar je poručio tužiteljima da je "dostupan u bilo kojem trenutku za svjedočenje" kako bi razjasnio sve nedoumice.

18 mjeseci

Istraga traje 18 mjeseci, WKStA je posljednjih mjeseci izvela na desetke racija na imanjima šefova Novomatica i političara. Među ostalim, osumnjičen je bivši ministar financija Hartwig Löger. Novomatic negira donaciju vladajućoj stranci, ali istražitelji češljaju velike uplate desecima malih klubova i think tankova koji bi mogli biti povezani s ÖVP-om. Dosad su toliko zaplijenili da u rukama imaju punu korespondenciju članova vlade u protekle dvije godine, rekao je jedan izvor za britanski Financial Times.

No, Kurz optužuje tužiteljstvo da je politički instrumentalizirano i da ciljano pušta dokumente da cure. Među ostalim, objavljeno je da je u rokovniku milijardera Johanna Grafa, vlasnika Novomatica, u srpnju 2017. bilo upisano "Kurz". No, kancelar tvrdi da nije istina da se sreo sa Grafom, u rokovnik je bio upisan sastanak s bivšom članicom Nadzornog odbora Novomatica Martinom Kurz. Nije istina ni da se s izvršnim direktorom Novomatica Haraldom Neumannom sastao u rujnu 2017.: jednostavnim pretraživanjem na Googleu može se vidjeti da sam u tom terminu gostovao u TV debati, poručuje Kurz.

Kurz traži rasformiranje WKStA, pravosudnog tijela za borbu protiv korupcije koje je nadređeno Ministarstvu pravosuđa. Za to će biti potrebna promjena ustava, a zasad se čini da kancelar za to ima potrebnu većinu. Ta je agencija prošlih godina napravila više velikih grešaka, piše Financial Times, među ostalim odobrenje pretrage ureda austrijske obavještajne agencije 2018.

Piše: Snježana Pavić/Jutarnji list