Austrijski kancelar Werner Faymann upozorio je na opasnost tihog raspada Europske unije, dok je ministrica policije kritizirala Njemačku da preuzima premalo izbjeglica.

“Sada je pitanje zajedničke Europe ili tihog raspada EU. Prvi put je težak i vjerojatno spor, ali drugi vodi samo u kaos”, rekao je Faymann bečkom dnevniku Kronen Zeitung povodom izvanrednog summita EU o izbjegličkoj krizi, koji se održava u Bruxellesu, prenosi RTS.

Faymann tvrdi da je osiguravanje vanjskih granica Europske unije vrlo važno, ali da alternativa ne smije biti podizanje zidova na granicama.

Strah od nasilja

Istovremeno, ministrica unutarnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner oštro je kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel i Njemačku jer “preuzimaju premalo izbjeglica”.

Komentirajući najave Slovenije da će podići ogradu prema Hrvatskoj, Mikl-Leitner je kazala da se takva praksa ne može nastaviti.

“Ako uskoro ne uslijedi smanjenje vala izbjeglica na vanjske granice EU u Grčkoj, onda treba razmisliti o planu za Sloveniju”, poručila je. Upozorila je i na sve veću opasnost od izbijanja sukoba među izbjeglicama.

“Ponašanje izbjeglica je sve emocionalnije, u panici su. Moramo računati na nasilje, a naša će policija reagirati protumjerama”, zaključila je./HMS/