Austrijska policija počela je pregledavati teretne vagone koji stižu noću iz Italije kako bi spriječila ilegalne migracije i nesreće poput one koja se dogodila ranije ovog mjeseca, kad je poginulo dvoje migranata.

Muškarac i žena iz Eritreje koji su se sakrili u vagonu koji je prevozio kamione iz Italije vjerojatno su izgubili svijest zbog niskih temperatura, te su zgnječeni u austrijskom Tirolu, prenosi Hina

Policija je u Tirolu od početka studenog otkrila oko 90 afričkih migranata koji željeznicom putovali u Njemačku.

Austrijska policija je u kolovozu 2015. pronašla 71 mrtvog migranta u kamionu, a mnogi se dužnosnici pribojavaju nove tragedije.

"Ilegalni migranti stalno pronalaze nove načine puta na sjever. Reagirali smo na ovaj fenomen putovanja vagonima, te smo intenzivirali kontrole", objavio je Manfred Dummer iz tirolske policije o njihovoj novoj aktivnosti koja je započela ovaj tjedan.

Policija kod graničnog grada Steinacha zaustavlja i pregledava sve vlakove koji stižu iz Italije između 22 sati navečer i 6 sati ujutro.

"Svaki kilometar kojeg ne provedu na takvim temperaturama je vitalan", dodao je Dummer.

Austrija je ovog proljeća predvodila zatvaranje takozvane balkanske rute kojom je u Europu stiglo stotine tisuća ljudi. Države poput Makedonije i Mađarske snažno su postrožile kontrole cestovnog prometa i zelenih granica, te su podigli ograde.

To je, uz dogovor Europske unije s Turskom o zadržavanju migranata, zaustavilo njihov priljev tim putem, zbog čega ih se sve više odlučuje na opasno putovanje preko Sredozemnog mora kako bi stigli u Italiju. Većina njih želi ići na sjever, prema Njemačkoj, Austriji i skandinavskim državama.

Gerald Tatzgern, voditelj jedinice za krijumčarenje ljudi u austrijskom ministarstvu unutarnjih poslova, naglašava kako austrijska policija dnevno otkrije između 100 i 150 migranata.

Većina njih je pronađena u putničkim i teretnim vlakovima. Tatzgern izdvaja Bugarsku i Srbiju kao glavna središta krijumčara ljudi.