Centralna banka Austrije priopćila je da će službeno zatražiti vraćanje u zemlju rezervi koje ova zemlja čuva u Velikoj Britaniji, točnije u Londonu, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju se navodi kako je razlog povlačenja rezervi zlata iz londonskih sefova želja da se revidira način čuvanja tog blaga i reformira postojeći sustav.

Analitičari su već ranije najavili ovakav potez Beča, ali kao razlog navode aktuelne neizvjesnosti na političkom i ekonomskom poligonu globalnog tržišta.

Austrija ima ukupno 280 tona rezervi zlata, od kojih se 80 posto, dakle nešto više od 224 tone nalaze u Londonu. Blizu 49 tona se čuva u Austriji, a i u švicarskim sefovima je pohranjeno blizu 7 tona.

Austrijske vlasti su ranije najavljivale da žele smanjiti količinu rezervi koje čuvaju u Londonu na 50 posto od ukupne količine. Prema tome, blizu 100 tona austrijskog zlata bi u nekoliko faza trebalo biti povučeno iz sefova u britanskoj prijestolnici. Neki izvori javljaju da će polovica povučenog zlata biti pohranjena u austrijskim, a polovica u švicarskim sefovima.