Ministar za integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz je istaknuo kako odbacuje vjersku odredbu koja se odnosi na pokrivanje punoljetnih muslimanki, javlja agencija Anadolija.

"Kao ministar za integracije otvoreno kažem da ne prihvaćamo, navodnu, nužnost nošenja marame. Otvoreno želim pitati Islamsku zajednicu Austrije: kako da se ovakva preporuke nalazi na vašoj internet stranici i stojite li iza toga?", rekao je Kurz za austrijske medije.

Pojedini austrijski vladini dužnosnici kritizirali su preporuku islamskih čelnika u Austriji da, stupanjem u pubertet, muslimanke moraju nositi marame.

Inače, na internet stranici Islamske zajednice Austrije (IGGÖ) se nalazi tekst fetve (vjerska pravna odluka) u vezi s nošenjem marame odraslih muslimanki.

Glasnogovornica Socijaldemokratske stranke Austrije Maria Duzdar je izjavila kako je neprihvatljivo da na takav način ograničavaju slobodu žene.

"Ovakav stav je napad na slobodu žene i na pravo izbora. Ovako nešto odbacujem. Neprihvatljivo je da se ograničavaju slobode žena i djevojaka kao i to da muškarci odlučuju kako će one živjeti i oblačiti se", rekla je Duzdar.

Austrijska vlada je zabranila nošenje zara, koji u potpunosti pokriva lice ženama, u sudnicama, školama i drugim "javnim mjestima" i zabranila je ove godine policajkama, sutkinjama i javnim tužiteljicama da pokrivaju glavu maramom.