Austrija se u opskrbi cjepivom protiv koronavirusa ne želi više oslanjati isključivo na Europsku uniju, rekao je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz najavivši razvoj novih varijanti cjepiva zajedno s Izraelom i Danskom.

"Europska agencija za lijekove je prespora pri davanju dozvola za nova cjepiva, a bilo je i problema vezanih uz opskrbu cjepivom i isporuku", rekao je Sebastian Kurz u Beču.

On je najavio da će Austrija s Izraelom i Danskom tijesno surađivati na razvoju i proizvodnji cjepiva druge generacije koja bi bila djelotvorna protiv novih mutacija koronavirusa.

"Mi se moramo pravovremeno pripremiti na nove sojeve virusa. Pandemija će nas sa svojim mutacijama pratiti još neko vrijeme", poručio je Kurz preko Twittera.

On je pozdravio "ranu inicijativu" predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen za proizvodnju i nabavku cjepiva, ali je najavio i korake Austrije u tom smjeru.

Kurz će se u četvrtak u Izraelu susresti s danskom premijerkom Mette Frederiksen i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi se pripremili koraci ka većoj neovisnosti ovih zemalja u proizvodnji cjepiva.

"Izrael će ispitati mogućnost jednog Covid-19 saveza s Danskom i Izraelom", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, čija zemlja prednjači po broju cijepljenih.

Kurz bi se prije puta u Izrael trebao naći s predstavnicima farmaceutskih kompanija te znanstvenicima i predstavnicima zdravstvenog sustava.

"Na ljeto ćemo se, nakon prvog vala cijepljenja, vratiti normalnosti, ali pandemija će nas pratiti još dulje vrijeme", rekao je Kurz.