Australija i Britanija potpisale su novi sporazum o obrani i sigurnosti kojim su međusobno olakšale zajedničko djelovanje, a Australija je odabrala BAE Systems za pomoć u izgradnji novih podmornica.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i ministar obrane Grant Shapps bili su u petak u Australiji na godišnjim razgovorima sa svojim kolegama u Adelaideu.

"Potreba nikad nije bila hitnija nego danas"

Potpisani sporazum zahtijeva da se dvije zemlje međusobno konzultiraju ako se nađu u opasnosti, rekao je Shapps novinarima u Canberri. "Potreba za zajedničkim djelovanjem nikada nije bila hitnija nego danas", rekao je Shapps.

Prema sporazumu AUKUS, sigurnosnom savezu između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država koji je pokrenut 2021., Australija je također imenovala BAE, najveću britansku obrambenu tvrtku, za izgradnju nuklearnih podmornica u partnerstvu s australskom pomorskom tvrtkom ASC.

"Moramo biti spremniji nego ikada prije"

Shapps je rekao da pojačana suradnja između zemalja odražava pomak s poratnog svijeta na predratni svijet.

"Ne zato što ćemo sutra krenuti u rat, nadam se, već zato što moramo biti spremniji nego ikada prije. Naš stav se mora promijeniti", rekao je, ukazujući na sukob u Ukrajini kao relevantan za indo-pacifičku regiju.

Australski ministar obrane Richard Marles rekao je da je sporazum dodao stratešku dimenziju jednom od najstarijih australskih partnerstava, napominjući da Britanija dugo vremena nije imala tako veliku prisutnost u indo-pacifičkoj regiji te da će poslati udarnu skupinu nosača u regiju sljedeće godine.