Australija je pozvala u ponedjeljak što više europskih zemalja na sudjelovanje u zračnim udarima protiv Islamske države (IS) u Siriji i Iraku pomažući rješavanju krize s migrantima koja pogađa kontinent.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop objasnila je da je džihadistička skupina kriva za odlazak stotina tisuća migranata u Europu odakle potreba širenja međunarodne koalicije.

40 migranata iz Sirije

"Više od 40 posto osoba koje traže azil u Europi dolazi iz Sirije te moramo stvoriti ujedinjenu frontu radi onemogućavanja terorističkih organizacija koje izazivaju raseljavanje tolikih ljudi", kazala je ona novinarima.

Od kraja ljeta 2014. antidžihadistička koalicija predvođena SAD-om izvodi udare u zonama gdje hara IS u Siriji i Iraku.

 "Već oko 60 zemalja podržava na ovaj ili onaj način koaliciju predvođenu SAD-om", rekla je ona. "No, neke zemlje mogu učiniti više u smislu zračnih udara. Oni su se pokazali djelotvornim u sprečavanju IS-a da zauzme položaje i proizvede toliko barbarskog nasilja".

Bishop: Potreban vojni i politički angažman

Bishop je dodala i kako bi angažman Europe omogućio da se smanji pritisak na određene zemlje Bliskog istoka.

"Kriza koja se događa u Europi privući se pažnju. To je humanitarna kriza bez presedana", kazala je Bishop o masovnom broju izbjeglica koji bježi s Bliskog istoka, prenosi ABC News.

"Privući će pažnju na pitanje kako riješiti problem na njegovu izvorištu, a to će tražiti vojnu i političku odluku u Siriji i Iraku", dodala je.

Zračne napade u Iraku za sada su izvele Australija, Kanada, Nizozemska, Francuska, Jordan, Danska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

U Siriji su zračne napade izveli Bahrain, Kanada, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.