Slike prekrasnog lokaliteta Ramskog jezera došle su čak do Australije. Tamošnja veslačka reprezentacija, točnije U-23 reprezentacija, odlučila je pripremati se za skorašnje Svjetsko veslačko prvenstvo u Bugarskoj baš u Rami, točnije na Ramskom jezeru.

Australska ekspedicija od Sydneya do Rame-Šćit putovala je čak 38 sati, a kako je menadžer reprezentacije Andrew Service kazao za portal Bljesak.info, koji je prvi posjetio Australce u Rami, ne žale nimalo što su došli.

“Ovdje je fantastično! Imamo sve potrebne uvjete, potpuni mir, a ovdašnji ljudi nevjerojatno su ljubazni i susretljivi. Što nije ništa manje važno, mnogi znaju engleski, a to je u usporedbi s Italijom, gdje smo se dosad pripremali, sjajna promjena!”, kazao nam je Service.

Australci Ramu nisu izabrali slučajno, a velike zasluge za njihov dolazak ima Hrvatski veslački savez, odnosno hrvatski izbornik Srećko Šuk. Reprezentacija Hrvatske često se priprema upravo na Ramskom jezeru koje su preporučili Australcima, inače svjetskoj veslačkoj velesili.

“Tražili smo lokalitet u Europi koji bi bio pogodan za pripreme pred Svjetsko prvenstvo. Kada nam je gospodin Šuk predložio Ramsko jezero nismo puno dvojili”, dodao je menadžer reprezentacije koja je u Ramu došla s čak 45 članova, od čega 30 veslača.
 
 

U23 Training Camp on Lake Rama in Bosnia

Posted by Rowing Australia on 8. srpanj 2015

Svima njima na raspolaganje su se stavili Veslački centar “Rama”, na čelu s predsjednikom Antom Tomićem i općina Prozor-Rama. Australci su smješteni u Kući mira, a u vrijeme kada ne treniraju uživaju u čistoj vodi Ramskog jezera.

“Jezero je skoro idealno za treninge veslanja, ali i za plivanje. Mi Australci obožavamo plivanje, no za razliku od naših jezera na ovome se može uživati u plivanju. Znate li koja je glavna razlika između Ramskog jezera i naših jezera? Na ovom nema krokodila!”, rekao nam je jako simpatični Australac Andrew Service.

Reprezentacija Australije u Ramskom jezeru ima sve, ali za njih je možda najvažniji mir. Mladi veslači slobodno vrijeme koriste za kupanje, šetnju prekrasnom prirodom ili za uživanje u specijalitetima obližnje konobe “Gaj”. Više od toga im ne treba.

“Ekipa se diže ujutro i ide spavati u 9 navečer. Došli smo se ovdje pripremati, a ne zabavljati”, istaknuo je Service za Bljesak.info.

Na pitanje hoće li se vratiti u Ramu, menadžer australske reprezentacije odgovara:

“Apsolutno! Preporučit ćemo ovo mjesto i drugim reprezentacijama. U stvari, kada bolje razmislim, nećemo nikome! Želimo ovo imati samo za nas!”.

Svjetsko U-23 prvenstvo počinje 22. srpnja i traje do 26. srpnja. Australija je jedan od favorita.
“Naš plan je da pola naših momčadi osvoji medalju. Sve preko 50 posto je bonus”, kazao je Service.