U tvornicama u Ingolstadtu i Neckarsulmu ušteđeno je 108 milijuna eura zahvaljujući idejama i sugestijama zaposlenika, koji su za to nagrađeni.

- Mi uvijek ohrabrujemo svoje zaposlenike da pažljivo gledaju na svoje radno okruženje i da uvijek preispituju "status quo", rekao je Joachim Kraege, šef organizacijsko-konzultacijskog odjela u Audiju, jer su kreativnost i inventivnost svih u Audiju krucijalni faktori za uspjeh tvrtke.

Već pedeset godina u Audiju je prisutna takva strategija, a od 1994. je u ovakvoj formi kakva funkcionira i danas. Svaka ideja je bitna, a nekoliko malenih ideja, odnosno sugestija, može uštedjeti milijune. Neke sugestije su direktno vezane za posao, druge uključuju infrastrukturu, a "Audi ideas program" omogućio je da i zaposlenici direktno profitiraju iz svojih ideja i sugestija.

Naprimjer, dva zaposlenika koji rade na održavanju primijetili su kako u odjelu za razvoj motora ventilacija radi danonoćno, bez prestanka. Oni su sugerirali kako bi ventilacija trebala raditi tijekom tjedna od 6 do 22 sata, a izvan radnoga vremena, dok zaposlenici nisu u objektima tvrtke, ventilacija bi trebala raditi smanjenom, minimalnom brzinom.

Zbog toga Audi sada štedi 100 tisuća eura godišnje. Također, jedna od ideja je metoda koju su razvila tri zaposlenika zadužena za kvalitetu proizvodnje, a njihov je zadatak između ostaloga bio mjerenje vrata automobila. Novorazvijenom metodom postigli su smanjenje vremena potrebna za podešavanje mjernih instrumenata s 34 na 18 minuta, čime su postigli uštedu 200 radnih sati godišnje.

Nakon implementiranja više od 10.100 sugestija svojih zaposlenika, Audi je u svojim tvornicama u Győru i Brusselsu 2017. godine uštedio 33 milijuna eura. Zaposlenici za svoje ideje i savjete dobivaju financijske stimulacije, a njihov iznos ovisi o efikasnosti njihove ideje, odnosno o visini uštede koju tvrtka zahvaljujući njoj ostvari. Tako profitiraju obje strane – tvrtka i zaposlenici.

abcportal.info