Većina automobilskih marki već odavno je počela sa elektrifikacijom i postupnim isključivanjem iz ponude motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ipak, čini se da će Audi napraviti najbrži prijelaz i ponuditi isključivo električne modele.

Audi je već ranije objavio kako su u potpunosti prestali sa razvojem motora sa unutarnjim sagorijevanjem, a sada su sve iznenadili sa najavom da već od 2026. godine uopće neće nuditi automobile sa takvim motorima.

Prema Sueddeutsche Zeitungu predsjednik Audijeve uprave Markus Duesmann je ostalim rukovoditeljima kompanije u četvrtak objavio da će se postupno ukidanje modela sa motorima SUS primijeniti do 2026. godine.

Zanimljivo, ovaj izvještaj ističe da od te godine Audi neće nuditi niti hibridne modele.

Jasno, ovaj pristup i ubrzana elektrifikacija dio su ukupnog plana i strategije Volkswagen Grupe, koja je popriličo radikalna u odnosu na pristup drugih njemačkih marki kao što su BMW i Mercedes.

Iako oni imaju već nekoliko električnih modela njihova strategija se i dalje oslanja na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, te su uvjereni da će tako biti još duži period.

BMW je zbog slabe dostupnosti rijetkih minerala koji se koriste u baterijama zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih modela, te uopće ne planiraju prekid razvoja SUS motora.

U svakom slučaju izvjesno je da će naredno desetljeće biti prekretnica za automobilsku indistriju, te ostaje tek da se vidi ko je povukao prave poteze u pravo vrijeme.