Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown upozorio je Europsku uniju da bi se ponovno mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izolira BiH.

U slučaju da Srbija uđe u EU prije BiH, Ashdown je službenom Bruxellesu predložio da onemogući bh. Srbima da koriste putovnice Srbije sve dok naša zemlja ne ispuni sve uvjete za pristupanje u EU.

Britanski mediji pišu kako je Ashdown izjavio da Europska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izolira BiH, prenosi Klix.ba.

On je istaknuo da bi pristupanje Srbije Europskoj uniji moglo stopirati reforme u BiH i u konačnici pretvoriti našu zemlju u konačan cilj država poput Turske i Rusije.

Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugu putovnicu i moći će putovati po Europskoj uniji. U tom trenutku uopće neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH, rekao je Ashdown.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izoliran i okružen neprijateljima, isto kao i 1992. godine.

Britanski Express navodi da EU planira primiti u članstvo Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje.

Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolirani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Europi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim kako onda to neće značiti povratak u sukobe, kazao je Ashdown.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini također je rekao da bi Bruxelles mogao izbjeći novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim putovnicama da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uvjete potrebne za pristup.

Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, a koja se pridružila EU, može doći u Europu na temelju njihove putovnice, ali svatko tko ima drugu putovnicu u BiH ne može doći u Europu sve dok BiH ne postane članica EU, predložio je Ashdown.

Zaključio je riječima da je uvjeren kako u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

(www.jabuka.tv)