Kremlj je u četvrtak priopćio da je primio brzojav sirijskog predsjednika Bašara al Asada u kojemu on izražava žaljenje zbog rušenja ruskog vojnog zrakoplova blizu Sirije ovog tjedna, objavila je ruska novinska agencija Interfax, a prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je izviđački zrakoplov Il-20 s 15 ruskih državljana srušen u ponedjeljak u "prijateljskoj vatri" iz protuzračnih topova sirijskog režima i za incident je optužilo izraelsku vladu.

Prema Rusiji, Izrael je koristio ruski zrakoplov kao zaklon za svoj napad, zbog čega je sirijska protuzračna obrana pogreškom pogodila ruski avion.

Izrael je pak optužio Siriju za rušenje zrakoplova.

Izraelsko vojno izaslanstvo na čelu sa zapovjednikom zračnih snaga putuje u četvrtak u Moskvu, gdje će podastrijeti izraelske zaključke o padu ruskog zrakoplova koji je potaknuo optužbe sa svih strana, objavila je agencija dpa.

Izraelska vojska, koja odbija optužbe, izvijestila je da će zapovjednik njezinih zračnih snaga Amikam Norkin podastrijeti "sveobuhvatno izvješće o tom događaju".

Rusija je sve dosad uspijevala sačuvati dobre veze s Izraelom dok traje građanski rat u Siriji, gdje je Rusija glavni vojni saveznik Asadove vlade.