U Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš gradi turističko-rekreativni kompleks.

S menadžerom kompanije "Dar al Arkan" Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije "Realengineering Sarajevo" Emirom Ferovićem, razgovarali su premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić i ministar gospodarstva Zlatko Jelić.

Arapski investitor otkupio je zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa s hotelom, popratnim objektima, rekreativnim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

"Investitor planira da kroz nekoliko faza idućih 10 godina investira nekoliko desetina milijuna eura, a samo u prvoj fazi u izgradnju komunalne infrastrukture uložit će 10 milijuna eura", priopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje.

Konstatirano je da je Vlada ZDK-a izvršila sve svoje obaveze te da je za izdavanje potrebnih dozvola i početak radova potrebno da prostorno-plansku dokumentaciju usvoji Skupština ZDK, kao i da Općina Vareš provede neophodne administrativne procedure.

"Predstavnici Vlade dali su punu podršku realizaciji ovog projekta, potvrđujući posvećenost institucija ovog kantona stvaranju uvjeta za privlačenje investicija u svim oblastima", priopćeno je.