Ako ste u posljednje vrijeme prolazi kroz Sarajevo, vjerujemo da se niste mogli oteti dojmu da ste pogriješili grad. Teško je više uočiti normalno obučenu ženu, i ogroman je postotak njih skroz pokrivenih, odnosno, gošća iz istočnih zemalja. No nije ovo slučaj samo sa milim nam glavnim gradom nego i sa Središnjom Bosnom. Šeću Travnikom, liječe se u Fojnici, kupuju i u Kiseljaku.

Premda sarajevski mediji, što ćete vidjeti i u ovom tekstu, s oduševljenjem pričaju o ovim "tzv." turistima, čisto sumnjamo da ih u Bosnu i Hercegovinu privlače samo prirodne ljepote.

Iako u ukupnoj statistici nemaju značajan udio, u našoj zemlji je primjetan sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, barem kada je u pitanju Sarajevo i okolina. U Bosnu i Hercegovinu tako od 2011. godine dolazi sve veći broj turista iz Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.Tako, prema riječima Asje Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u srpnju je Sarajevo posjetilo 38.000 turista. Kada su u pitanju arapske zemlje najveći broj turista došao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, njih 1.414.

Kada je, pak, riječ o ostvarenim noćenjima, arapski turisti se najduže zadržavaju, a ostaju po šest ili sedam dana. U ilidžanskom hotelu Hollywood, u srpnju i kolovozu dnevno boravi između 600 i 800 gostiju iz Zaljeva.

No, veliki broj državljana arapskih zemalja dolazI u BiH na znatno duže vremensko razdoblje. Dok jedni kupuju vikendice, iako ne namjeravaju živjeti u BiH, drugi kupuju cijela sela.

“Državljani iz arapskijh zemalja u velikom broju kupuju vikendice, naročito na području Ilidže kako bi mogli dolaziti u našu zemlju tijekom odmora“, kazala je za Klix.ba direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki.

Oduševljava ih priroda u našoj zemlji i svi žele kupiti zemlju ili kuće u blizini nekog izvora vode.

“Voda je za njih život, oni uživaju ovdje”, ističe Delki.

Također, sve je masovniji dolazak poslovnih ljudi u našu zemlju. Oni žele investirati u BiH. Upravo zbog toga u našoj zemlji su registrirali veliki broj tvrtki kako bi uopće mogli kupiti nekretninu kao strani državljani.

“Jedan od mojih klijenata želio je kupiti 12 tisuća duluma zemlje ovdje kako bi se bavio proizvodnjom organske hrane. On dolazi iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje tvornice i 400 zaposlenih. Radi se o tvrtki Al-Shourafa Group, a imaju registriranu tvrtku i u Sarajevu – Tasali group”, kaže Delki.

Drugi pak u našoj zemlji kupuju zemljište kako bi pravili nekretnine koje će potom prodavati svoju sunarodnjacima. Tako su meta mnogih agenata za nekretnine napuštena sela i veće površine zemlje.

“Kupili su veliku površinu zemlje ne samo u Sarajevu i na Ilidži nego i u Visokom, Malušićima, Čekrčićima. Prije samo nekoliko dana kupljeno je 100 duluma zemlje kod Visokog”, kazala je ona.

Neki od državljana arapskih zemalja nakon posjete našoj zemlji odlučili su se i za stalni boravak u BiH. Imućni stranci, kako kaže Delki, proputuju cijeli svijet ali se ponovo vraćaju u BiH.

im|artinfo.ba