Jedno od mjesta gdje Arapi kupuju kuće i grade čitava naselja je i Smrekovica kod Breze.
Stare kuće su porušene, materijal za izgradnju novih je spreman. Ostali radovi čekaju proljeće. I nove, stalne, mještane, piše N1.

Trenutno na Smrekovicu, Arapi dolaze samo ljeti. Odgovara im klima, obilje vode i zelenilo. Masovno kupuju zemljišta starosjedioca.

"Kupuju zemlju gdje ima puno u jednom komadu, oni vole da je malo odvojena ta njihova zemlja, da nije direkt u selu. Vječito od Srba uzimaju zemlju i kuće. Kod nas su kupili gotovo sve od Srba", izjavila je Elbisa Čolan, mještanka Smrekovice, koja tu živi već 39 godina.

Elbisi nisu nudili novac za kuću, ali njenoj susjedi Esmi jesu. Najčešće, prodaju u njihovo ime obavlja općina, kaže Esma, no nju su pitali osobno, ali ona nije htjela prodati.

"Ne postoji para kojom bi se platila ta zemlje. On meni kaže sve ima cijenu, a ja kažem nema jer moj otac je otišao u Iran da bi to zaradio, kupio da bi mi imali. Ništa od mog imanja nema cijene", ispričala je Esma Jusić.

No, drugih 70 duluma ima cijenu. Firmi Senabil prodala ih je općina Breza. Tu će se graditi cijeli kompleks stambenih jedinica za ljude iz arapskih, ali kako kažu investitori i drugih europskih zemalja. Zajedno sa sportskim terenima, bazenima i saunama izgradnja će koštati četiri milijuna maraka.

"Mi idemo korak po korak. Da mi prvo osiguramo infrastrukturu, prometnice, kanalizaciju, vode, nakon toga ćemo napraviti tri pokazne kuće i onda ćemo početi s prodajom. Nama se to ne žuri. Kupac kada dođe vidjet će sve što je, nije samo na papiru. Nije što vi kažete ubleha. Mi radimo, gradimo i imamo rok predaje objekta", rekao je voditelj projekta Shaker Hasan.
Trenutno su radovi stali, ponovo počinju na proljeće kada otopli. Ulagači kažu da će za dvije godine, na ovom mjestu gdje trenutno nema ništa, biti izgrađeno 80 stambenih jedinica koji će biti dio cjelokupnog turističkog kompleksa Smrekovica.

Podsjetimo, iako u ukupnoj statistici nemaju značajan udio, u BiH je primjetan sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, barem kada je u pitanju Sarajevo i okolina. U Bosnu i Hercegovinu tako od 2011. godine dolazi sve veći broj turista iz Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim što je porastao broj turista iz Arapskih zemalja u BiH, sve je masovniji dolazak poslovnih ljudi u našu zemlju. Oni žele investirati u BiH. Upravo zbog toga u našoj zemlji su registrirali veliki broj firmi kako bi uopće mogli kupiti nekretninu kao strani državljani.

Pojedini se žele baviti proizvodnjom, dok drugi pak u našoj zemlji kupuju zemljište kako bi pravili nekretnine koje će prodavati svojim sunarodnjacima.

Kupuju velike površine u Sarajevu, Na Ilidži u Visokom, Malušićima, Čekrčićima.