Igrice kao Angry Birds te mobilna aplikacija Facebooka donijele su svojim stvaraocima više novca nego što je zaradila filmska industrija.

Samo u prošloj godini zarada je dostigla više od 10 milijardi dolara uprkos sjajnim ostvarenjima u Hollywoodu kao što su "Igre gladi".

Pojedini programeri sada zarađuju više nego neke holivudske zvijezde a aplikacije podržavaju više poslova u Americi nego Tinseltown.

Studija je pokazala kako ukupna vrijednost App Storea raste od 2008. godine i sada vrijedi ukupno 25 milijuna dolara te nema tendenciju pada.

Asymco, industrijski analizatori, posmatrali su u tom smislu broj aplikacija koje je tokom prošle godine prodao Apple preko svojih iTunes usluga.

Utvrđeno je da je tržište aplikacijama zdravije od Holywooda uprkos njegovim uspjesima kao što su "Čuvari galaksije", "Lego Film" ili pak drugi nastavak "Hobbita".

Programeri koji stoje iza velikih aplikacija kao što su Angry Birds, koje su se prodale više od 12 milijuna puta, sada zarađuju više od filmskih zvijezda kao što je Tom Cruise.

klix.ba