Veliki trenutak u povijesti obilježila je upravo "smjena" Windowsa od strane Androida. Mobilni operativni sustav uspio je nadmašiti najpoznatiji i sveprisutni operativni sustav na svijetu postavši najpopluarniji po prisutnosti na internetu, pokazuje to Statcounter.

U ožujku je odjel za istraživanje te nezavisne analitičke kompanije objavio kako je Android postao najrašireniji operativni sustav kod korisnika interneta s čak 37,93 posto prisutnosti što mu daje malu prednost ispred Windowsa koje koristi 37,91 posto posjetitelja globalne mreže, prenose Vijesti.hr

"Ovo je velik trenutak u povijesti i kraj jedne ere", komentirao je Aodhan Cullen, šef StatCountera.

"On obilježava svršetak Microsoftova globalnog vodstva koje je držao još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. On također predstavlja velik proboj Androida koji je prije pet godina koristilo svega 2,4 posto korisnika interneta."

Cullen smatra kako su glavni razlozi za takav proboj sve veći broj pametnih telefona s pristupom internetu, pad prodaje tradicionalnih PC-a i utjecaj Azije na globalno tržište. No, Windowsi i dalje dominiraju tržištem stolnih računala s 84 posto prisutnosti na webu.