Brojni građani Bosne i Hercegovine večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili potres dobili obavijest od Androidovog sustava upozorenja o potresu da je moguć potres te smjernice šta uraditi.

Do sada nije zabilježen ovaj način obavještavanja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stigla obavijest za mnoge je bila iznenađenje, ali veoma brzo i jasna poruka šta učiniti u slučaju podrhtavanja tla.Androidov sustav upozorenja o potresu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tijekom smirivanja tla te sa smjernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil i da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o potresu i procjenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.U zadnjem dijelu građanima je posavjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.