Pristup kineskim aplikacijama TikTok i WeChat će u SAD-u od nedjelje biti ograničen, javlja CNN.

Odluku je donijelo tamošnje ministarstvo trgovine s obzirom na to da će izvršne naredbe Trumpove administracije protiv ovih aplikacija stupiti na snagu.

Ljudi koji već imaju instaliranu aplikaciju i dalje će je moći koristiti kao i obično, ali neće moći preuzeti nova ažuriranja, što bi ubrzo moglo dovesti do nefunkcionalnosti aplikacije jer programeri neće moći ispraviti pogreške ili unositi promjene.

Od nedjelje će bilo kakva distribucija ili održavanje WeChata ili TikToka u trgovini aplikacijama biti zabranjeni.

Očekuje se još novih zabrana

Daljnje zabrane mogle bi se uvesti kasnije, uključujući i one usmjerene nekim drugim aplikacijama koje bi mogle služiti kao zaobilazna rješenja.

"Današnji potez još jednom dokazuje da će predsjednik Trump učiniti sve što je u njegovoj moći da zajamči nacionalnu sigurnost i zaštiti Amerikance od prijetnji Kineske komunističke partije. Prema predsjednikovoj uputi, poduzeli smo značajne mjere u borbi protiv zlonamjernog prikupljanja osobnih podataka američkih građana, istodobno promovirajući naše nacionalne vrijednosti, norme utemeljene na demokratskim principima i agresivno provođenje američkih zakona i propisa", rekao je ministar trgovine Wilbur Ross.