Američki državljani koji budu putovali u neku od zemalja Europske unije od 2021. će morati imati vizu.

Europska unija jučer je objavila da će putnici iz SAD-a trebati novu vrstu vize, koja će nositi skraćenicu ETIAS, da posjete europski šengenski prostor koji obuhvaća 26 zemalja EU koje nemaju međusobne granice i dopuštaju slobodan prolazak ljudi i robe.  

Trenutno državljani SAD-a mogu putovati 90 dana unutar EU-a bez vize.  

Da bi aplicirali za ETIAS, građani SAD-a trebat će važeću putovnicu, e-mail, te kreditnu ili debitnu karticu, objavila je EU. Maloljetnici će trebati samo običnu putovnicu.

EU je objasnila da ETIAS viza vrijedi tri godine i da omogućava Amerikancima ulazak u šengensku zonu koliko god puta žele.  

Ključni razlog uvođenja viza Amerikancima je spor EU-a sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje odbijaju ukinuti vize građanima Bugarske, Hrvatske, Cipra, Poljske i Rumunjske.  

U 2016. Europska komisija je zatražila od SAD-a da omogući isti bezvizni režim za svojih pet članica jer EU regulativa podrazumijeva isti tretman za sve zemlje članice.  

Komisija je bila sklona pričekati kraj Trumpovog mandata da SAD ukine vize zemljama među kojima je i Hrvatska, ali je Europski parlament u srpnju 2018. izglasao uvođenje viza za državljane SAD-a, prenosi Index.hr.