U iznimno neobičnom zračnom udaru, američko je ratno zrakoplovstvo u nedjelju bacilo bombe na središte Mosula u Iraku i pritom uništilo ogromne količine gotovine koju je ISIS koristio za plaćanje svojih boraca u operacijama koje su trenutno u tijeku, rekli su za CNN dužnosnici američke vojske.

Veliki trezor je uništen, ali zasad nije poznato koliko je točno novca u njemu bilo, kao ni o kojoj se valuti radilo, ali čini se da su u pitanju milijuni.

Dvije bombe od oko 900 kilograma brzo su uništile cilj. No, dugoročni učinak bit će još značajniji. Izvori iz američke vojske kažu da planiraju napasti još financijskih ciljeva poput ovog kako bi onesposobili funkcioniranje ISIS-a kao države.

Ovaj zračni udar ima sličan učinak kao i onaj koji se dogodio prije nekoliko tjedana kad su pogođeni kamioni koji su prevozili naftu.

Amerikanci smatraju Mosul iznimno osjetljivim jer u zgradama ima i mnogo civila pa postoji velika opasnost od civilnih žrtava.

Dužnosnici američke vojske ne žele reći kako su doznali za ovu lokaciju. No, nakon primitka informacija o tzv. 'točki za prikupljanje i distribuciju novca', američki avioni i dronovi nadgledali su područje i ustanovili kad će ondje biti najmanje civila.

Kako ondje tijekom dana ima značajno više civila, a ISIS-ovci više djeluju noću, odlučeno je da se napad izvrši u nedjelju rano u zoru.

Zapovjednici američke vojske pretpostavili su da bi oko 50 civilnih žrtava bila prihvatljiva opcija s obzirom na važnost mete, no nakon udara je ustanovljeno da je poginulo između pet do sedam ljudi. (jutarnji.hr)