Američki predsjednik Joe Biden je objavio kako je vojska SAD-a u protuterorističkom napadu u Siriji ubila vođu ISIS-a - Abua Ibrahima al-Hashimi al-Qurayshija.

"Američke specijalne jedinice uspješno su u srijedu navečer provele protuterorističku misiju na sjeverozapadu Sirije pri čemu su ubile vođu ISIS-a Abua Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija", kazao je Biden.

Podsjetimo, američka vojska je u srijedu navečer provela protuterorističku misiju u Siriji pri čemu je Pentagon naveo da nije bilo američkih žrtava.

Stanovnici sjeverozapadnog grada Atmeha i pobunjenici koji se bore protiv sirijske vlade ranije su izvijestili o nekoliko civilnih žrtava dva sata duge operacije.

"Američke snage za posebne operacije pod Središnjim zapovjedništvom večeras su izvele protuterorističku misiju na sjeverozapadu Sirije. Misija je bila uspješna. Nije bilo američkih žrtava. Bit će dano više informacija kad stignu", priopćio je glasnogovornik.

<p>Mjesto napada u Siriji</p>

"Videosnimke pokazuju da je iz ruševina kuće izvučeno najmanje devet tijela"

Stanovnici Atmeha kazali su kako se operacija dogodila oko ponoći u gusto naseljenom području na granici s Turskom, gdje deseci tisuća izbjeglih Sirijaca žive u improviziranom smještaju.

Stanovnici su čuli razmjenu vatre, što znači da je postojao otpor operaciji. Jedan Sirijac Reutersu je rekao da je u operaciji ubijeno nekoliko ljudi, dok drugi tvrdi da su spasilačke službe izvukle najmanje 12 tijela iz urušene višekatnice, uključujući žene i djecu.

Blood covers the floor of a destroyed house after an operation by the U.S. military in the Syrian village of Atmeh in Idlib province, Syria, Thursday, Feb. 3, 2022. U.S. special forces carried out what the Pentagon said was a successful, large-scale counterterrorism raid in northwestern Syria early Thursday. Local residents and activists said civilians were also among the dead. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Tijekom operacije prisilno je sletio jedan od američkih helikoptera, koji su kasnije uništili američki zrakoplovi, piše The New York Times.

"Na videosnimkama s mjesta događaja vidi se kako ljudi iz ruševina kuće izvlače tijela najmanje devet muškaraca, žena i djece", rekao je Charles Lister, direktor Programa za borbu protiv terorizma.