Kineski dužnosnici u ponedjeljak su odbacili tvrdnje šefa Američke svemirske organizacije (NASA) koji je upozorio da bi Kina mogla pokušati ''preuzeti'' Mjesec kao dio njenog vojnog programa, javlja Reuters.

Kina je intenzivirala svoj svemirski program tijekom proteklog desetljeća s fokusom na istraživanje Mjeseca, prenosi televizija N1 navodeći kako je kineska letjelica bez posade prvi put sletjela na Mjesec 2013. godine i očekuje da će ta zemlja lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mjesec krajem ovog desetljeća.

''Moramo biti veoma zabrinuti što Kina slijeće na Mjesec i govori: ‘Sada je naše, a vi se klonite''', rekao je administrator NASA-e Bill Nelson njemačkom listu Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Kako navodi Reuters, direktor američke svemirske agencije rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina ukrala ideje i tehnologiju od drugih.

''Ovo nije prvi put da je šef američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir ignorirao činjenice i neodgovorno govorio o Kini'', rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

''Američka strana je konstantno konstruirala klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim primjedbama”, dodao je.

Naglasio je da se Kina uvijek zalagala za izgradnju zajedničke budućnosti za čovječanstvo u svemiru i protivila se njegovom naoružavanju i bilo kakvoj utrci u naoružanju u svemiru.

NASA, u okviru svog programa Artemis, planira poslati misiju s posadom u orbitu Mjeseca 2024. Godine, te sletjeti s posadom u blizini južnog pola Mjeseca do 2025. godine.

Kina planira poslati letjelice bez posade do južnog pola Mjeseca u tijekom ovog desetljeća.