Prije 50 godina ostvaren je jedan od najvećih podviga u povijesti čovječanstva – čovjek je osvojio Mjesec, a nakon još nekoliko uspješnih misija programa Apollo, ljudska noga već desetljećima nije stupila na mjesečevu površinu.

Tijekom sljedećeg desetljeća to bi se moglo promijeniti te Amerikanci već za pet godina namjeravaju poslati svemirsku letjelicu s ljudskom posadom u novo osvajanje Mjeseca. Takav pothvat, nije teško zaključiti, neće biti jeftin, a iako je konkretan trošak trenutačno teško izračunati, jasno je da se radi o milijardama dolara, javlja Zimo.co.

U NASA-i su ipak izračunali okvirni trošak nove misije na Mjesec i kako je Jim Bridenstine iz ove kompanije rekao novinarima CNN-a, trebat će im između 20 do 30 milijardi dolara do 2024.

Godišnji proračun svemirske agencije i bez ovog troška iznosi više od 20 milijardi dolara, što znači da bi se on godišnje povećao za dodatnih 4 do 6 milijardi dolara tijekom sljedećih pet godina.

Bridenstine napominje kako su svemirski letovi opasni i nepredvidivi pa je tako nepredvidiv i ukupan trošak projekta koji se, naravno, može povećati s vremenom pa trenutno "pregovaraju s birokracijom" oko proračuna.

Za pet godina, nadaju se u NASA-i, dvoje astronauta ponovno trebalo sletjeti na Mjesec, a po prvi puta u misiji će biti i jedna žena, zbog čega je cijeli projekt nazvan po grčkoj božici Mjeseca – Artemis (Artemida).

Cilj ovog projekta je postaviti okvire za "održivu prisutnost" ljudi na Mjesecu, kako bi astronauti mogli putovati sa Zemlje na Mjesec i natrag i pripremati se za NASA-in dugoročni cilj – put na Mars.

Ipak, iako je let na Mjesec jedan od Trumpovih prioriteta, što je dokazao i pomicanjem planirane misije povratka na Mjesec s 2028. na 2024. godinu, o pitanju budžeta još će se puno raspravljati jer postoji bojazan da će zbog Artemisa drugi važni projekti poput istraživačkih misija, znanstvenih projekata proučavanja Zemlje i proučavanja klimatskih promjena izgubiti veliki dio proračuna.