Američki dužnosnici i predstavnici afganistanskih talibana složili su se u načelu oko dogovora okvira za mir u toj zemlji, u kojoj SAD sa saveznicima ratuje već 17 godina, javlja New York Times.

U sklopu ovog sporazuma ovi ekstremni islamisti, koji su vladali Afganistanom dok nisu srušeni američkom invazijom 2001., složili bi se da će sprečavati da afganistanski teritorij koriste teroristi, kao što je to činila Al Kaida kad je organizirala napad na SAD 11. rujna. Zauzvrat, SAD je obećao da će povući svoje vojne snage u zamjenu za trajno primirje i pregovore između talibana i legitimne afganistanske vlade, rekao je danas glavni pregovarač SAD-a

"Imamo nacrt okvira koji mora biti razrađen prije nego što postane sporazum", rekao je američki veleposlanik Zalmay Khalilzad u intervjuu za New York Times u Kabulu. "Talibani su se, na naše zadovoljstvo, obvezali da će učiniti sve što je potrebno kako bi spriječili da Afganistan ikad više postane platforma za međunarodne terorističke grupe ili pojedince. Rekli smo da moramo ovo razraditi i da detalji trebaju biti dogovoreni", dodao je.

Amerikanci inzistiraju da talibani pregovaraju s Kabulom i spriječe povratak terorista

Nakon što je SAD zamrznuo pregovore s talibanima punih devet godina, a u međuvremenu ih nikako nije uspijevao poraziti na bojištu, ovaj nacrt okvira, iako preliminarni, najveći je konkretni korak prema okončanju rata koji traje dva mjeseca i koji je koštao desetke tisuća života i dubinski izmijenio američku vanjsku politiku.

Visoki američki izvor otkrio je kako je talibanska delegacija zatražila vrijeme za konzultacije sa svojim vodstvom o američkom inzistiranju da se između talibana i afganistanske pokrenu pregovori, da se dogovori primirje i da se Al Kaidi i drugim međunarodnim terorističkim organizacijama onemogući ponovna aktivnost u Afganistanu kao dio konačnog sporazuma. Dodao je kako su talibanima jasno dali do znanja da su sva pitanja međusobno povezana kao dio "paket-sporazuma" koji je usporedio s ruskom babuškom.

Iako talibanski izvori tvrde da su se dvije strane već dogovorile oko detalja sporazuma, američki dužnosnici kažu kako se ti detalji još uvijek nisu raščistili te da će novi pregovori na visokom nivou početi krajem veljače. U njima će, kao znak ozbiljnosti talibana, sudjelovati i jedan od njihovih najmoćnijih dužnosnika, Mulah Abdul Gani Baradar.