Turska planira "uskoro" pokrenuti dugo planiranu ofenzivu u sjevernoj Siriji, istočno od rijeke Eufrat, koju američke snage neće podržati niti će biti u nju uključene, priopćila je Bijela kuća u nedjelju.

Priopćenje je objavljeno nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa o planovima Turske za uspostavu "sigurne zone" istočno od rijeke Eufrata u Siriji.

Erdogan je u razgovoru s američkim predsjednikom izrazio "nezadovoljstvo zbog toga što američka vojska i sigurnosne službe ne provode dogovor" postignut u kolovozu s Washingtonom o uspostavi te zone koja tursku granicu treba odvojiti od teritorija sirijskih Kurda, objavio je ured turskog predsjednika.

Ta se zona treba uspostaviti između turske granice i sirijskih područja pod nadzorom kurdske milicije YPG kojoj je Washington pomogao da porazi Islamsku državu. Ankara tu miliciju smatra terorističkom organizacijom.

"Američke oružane snage neće podržati ili biti uključene u operaciju", navodi se u priopćenju Bijele kuće. "Američke snage, nakon što su teritorijalno porazile 'kalifat' (Islamske države), neće više biti u neposrednom području", dodaje se.

Bijela kuća je ponovila da SAD neće držati u zarobljeništvu borce Islamske države "iz Francuske, Njemačke i drugih europskih država". Turska će sada biti odgovorna za sve borce Islamske države u područjima osvojenima u protekle dvije godine, kazala je Bijela kuća.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najavio je u subotu da će Turska izvesti zračnu i kopnenu vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Erdogan se usto nada da će sigurnu zonu, kojom će udaljiti YPG od turske granice, moći iskoristiti kako bi onamo vratio sirijske izbjeglice. U telefonskom razgovoru s Trumpom rekao je da će ta zona stvoriti "potrebne uvjete" za povratak sirijskih izbjeglica kući, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika. (hina)