U napadu američkih bespilotnih letjelica u Afganistanu ubijena su dvojica najviših dužnosnika al-Kaide, čime je zadan težak udarac džihadističkoj skupini u zemlji.

Jedan neimenovani američki dužnosnik otkrio je pojedinosti o toj akciji, a ambicioznu operaciju su zatim potvrdile afganistanske obavještajne službe (NDS), prenosi Hina.

Faruk al-Kahtani, njegov zamjenik Bilal al-Utabi i još jedan član skupine su ubijeni u napadu koalicije u pokrajini Kunar, prema priopćenju afganistanske agencije. Napad je izveden u koordinaciji s NDS-om u nedjelju u pokrajini Kunar na sjeveroistoku Afganistana koji graniči s Pakistanom, prema američkom izvoru.

Američki dužnosnik je rekao da su al-Kahtani i al-Utabi prva i druga ili treća osoba al-Kaide u Afganistanu.

Pentagon drži da je to najvažnija operacija protiv al-Kaide posljednjih godina, naglasio je američki dužnosnik.

"To su najviši dužnosnici al-Kaide u Afganistanu. Njihova eliminacija predstavlja veliki udarac terorističkoj skupini", naglasio je glasnogovornik Pentagona, Peter Cook.

SAD su godinama progonile al-Kahtanija, bliskog suradnika Osame bin Ladena, poznatog po vojačenju brojnih mladih u al-Kaidu.

Tražena dvojica su se nalazila u selu Hilgal, u dvije odvojene zgrade kada su gotovo istovremeno rakete ispaljene iz bespilotnih letjelica. Najmanje 15 pobunjenika je ubijeno, rekao je glasnogovornik pokrajine Kunar, prenosi AFP.

Dokumenti pronađeni tijekome američkog zračnog napada na kompleks u kojem je živio Osama bin Laden u Pakistanu pomogli su u utvrđivanju hijerarhije dužnosnika al-Kaide i uloge al-Kahtanija, rekao je jedan američki dužnosnik.