Pentagon je izrazio zabrinutost zbog napetosti u istočnom Sredozemlju te je pozivao Francusku i Tursku, saveznike u NATO-u, da surađuju i pronalaze rješenja po tom pitanju.

Glasnogovornik Jonathan Hoffman kazao je novinarima da su Pariz i Ankara "nevjerojatno važni saveznici u NATO-u", ističući kako SAD "žele da se tenzije smanje", piše Hina.

"Željeli bismo da vidimo kako nastavljaju da rade zajedno i pronalaze rješenja koja ne uključuju neophodnost slanja ratnih brodova ili raspoređivanja aviona u okruženju koje je daleko od kooperativnog", rekao je Hoffman.

Grčka i Francuska su danas obavile zajedničku vojnu vježbu na istočnom Sredozemlju.

U priopćenju iz Glavnog stožera vojske Grčke navedeno je kako su dvije zemlje u okviru stalne vojne suradnje provele zajedničku vojnu vježbu na području istočnog Sredozemlja, uključujući i regiju za koju je Turska izdala međunarodnu poruku za pomorsku sigurnost (NAVTEX).

U grčkom priopćenju se tvrdi kako NAVTEX koji je Turska izdala za seizmička istraživanja broda Oruc Reis "nije legalan", te je istaknuto kako su dva francuska aviona Rafale u okviru vježbe koristili bazu na otoku Kreta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je razgovarao s grčkim premijerom Kiryakosom Micotakisom. Osim toga, grčki ministar obrane Nikos Panayiotopulos je razgovarao s francuskom kolegicom Florence Parly.

Ankara je u ponedjeljak objavila da je njen brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju, te da će Turska nastaviti s aktivnostima u Sredozemlju i Crnom moru, a u cilju energetske nezavisnosti te zemlje.

Turska je također, upozorila aktere u toj regiji da se ne ponašaju kao "jedini vlasnik Sredozemlja".

Ankara već dugo optužuje Grčku za provođenje maksimalističke politike na istočnom Mediteranu, napominjući da pomorski zahtjevi te zemlje krše suverena prava Republike Turske, piše Hina.