Nakon početka ruskog bombardiranja u Siriji - gdje Rusi, kako tvrde, gađaju ciljeve terorista, situacija je postala dramatična. Prema navodima američkih medija, jučer je u zadnji čas izbjegnut incident - susret ruskih i američkih borbenih zrakoplova na nebu iznad Sirije. Situacija u Siriji i zabrinutost za sigurnost Turske bila je jedna od glavnih tema sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. To je priznao i Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

- U Siriji primjećujemo zabrinjavajuću eskalaciju ruskog vojnog djelovanja. Analizirat ćemo te događaje i utjecaj koji imaju na sigurnost našeg Saveza. To je posebno važno u svjetlu nedavnog kršenja zračnog prostora Turske, koje su izveli ruski zrakoplovi. NATO je u stanju i spreman braniti sve saveznike, uključujući i Tursku, od svake prijetnje. To je jedan od glavnih razloga zašto smo povećali našu spremnost, pripremljenost naših oružanih snaga - rekao je Stoltenberg te dodao da je NATO spreman, ako bude potrebno, poslati pojačanje i u Tursku.

Rješenje krize

NATO je nakon početka sukoba u Siriji stacionirao raketne bacače u Turskoj kako bi pomogao u obrani te članice. I šef NATO-a se pridružio onima koji ne vjeruju ruskim izjavama da oni gađaju samo položaje terorista IS-a u Siriji.

- Ono što vidimo snažna je vojna nazočnost Rusije u Siriji. Vidjeli smo zračne napade, napade raketama na navođenje, vidjeli smo i upad u zračni prostor Turske i, naravno, sve to je zabrinjavajuće. Treba nam nova politička inicijativa kako bi se pronašlo rješenje krize u Siriji jer dugoročno ne postoji vojno rješenje. Mora se okončati sukob i pronaći prijelazno političko rješenje. Mi smo zabrinuti jer Rusi ne napadaju uglavnom IS, nego ciljaju druge oporbene skupine i podupiru režim. Pozivam Rusiju da igra konstruktivnu ulogu u borbi protiv IS-a, a ne da nastavlja podržavati Asadov režim jer to nije konstruktivno - izjavio je glavni tajnik NATO-a.

Ničiji interes

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen istaknula je kako “Rusija mora znati da borbom protiv onih koji se bore protiv IS-a jača IS, i to ne može biti ni u ruskom, ni u našem interesu”. Nizozemska ministrica obrane Jeannine Hennis-Plasschaert rekla je da Rusija “nije konstruktivna, nije vjerodostojna i ne surađuje”. Američki veleposlanik pri NATO-u Douglas Lute izjavio je jučer da su Rusi u Siriji postavili najmodernije raketne bacače, tenkove, sustav protuzračne obrane i helikoptere, uz jačanje svoje flote na Mediteranu.

Teška suradnja

Među zapadnim saveznicima očito postoji velika zabrinutost zbog ruskog djelovanja u Siriji, posebno ako se u te operacije aktivno uključi i Iran. Ali zasad, osim jasnih izjava kojima kritiziraju takvo ponašanje, nije jasno što Zapad može konkretno učiniti. Mnogi zapadni lideri ovih su dana opovrgnuli izjave ruskih dužnosnika o mogućem dogovoru da Bašar al-Asad bude dio rješenja krize i da se zajedno djeluje protiv terorista. Suradnja s Rusijom je teška i zbog inzistiranja Moskve da su počeli djelovati “na poziv sirijske vlade”, što znači da će Rusi teroristima smatrati sve koje takvima smatra Asadov režim, među kojima je i Slobodna sirijska vojska, koju već godinama podupire Zapad.

Rusija projektilima gađala Islamsku državu, pa pogodila Iran?

Četiri krstareća projektila koji su u srijedu ispaljeni na Siriju s ruskog broda u Kaspijskom jezeru pala su u Iran, izjavio je u četvrtak američki dužnosnik, dok je ruska strana odmah demantirala tu vijest. Taj je američki izvor kao i tamošnji mediji rekao da su četiri projektila pala u Iran. Rusija, rekao je, ispaljuje krstareće rakete preko Irana u Siriju, a napadima cilja pobunjenike koji se bore protiv predsjednika Bašara al Asada.

Američki State Department kazao je da ne može potvrditi ta izvješća. Rusija je pak rekla da su četiri rakete pogodile svoje ciljeve. "Sve naše ispaljene rakete pogodile su svoj cilj", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Rusija je ovaj tjedan ispalila krstareće projektile na mete u Siriji, a da o tome nije prethodno obavijestila SAD-a, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Ash Carter, opisujući trend nepredvidljive vojne akcije zbog koje su SAD i saveznici nervozni. "Svjedočimo sve manje profesionalnom ponašanju ruskih snaga. Povrijedili su turski zračni prostor... Ispalili su krstareće projektile s Kaspijskog jezera bez upozorenja", rekao je Carter nakon sastanka NATO-a u Bruxellesu.

Moskva je u srijedu objavila da je ispalila više krstarećih projektila na sirijske ciljeve s Kaspijskog jezera, preko Irana i Iraka, što je udaljenost od gotovo 1500 kilometara. SAD je priznao da su zrakoplovi američke koalicije koji bombardiraju islamiste u Siriji morali najmanje jednom promijeniti smjer kako bi izbjegli bliski susret s ruskim zrakoplovima. Carter je rekao da je ruski zrakoplov prošao na nekoliko milja od američke bespilotne letjelice. SAD isključuje vojnu suradnju s Rusijom u Siriji. No, nastoji postići dogovor o operativnim procedurama radi sigurnosti pilota. (Hina / Jutarnji.hr)