Američka vojska objavila je u srijedu da će iz SAD-a u Europu rasporediti rotirajuće borbene timove iz sastava oklopne brigade, u sklopu širih nastojanja da zaustavi ono što smatra "ruskom agresijom" na europski kontinent, piše Hina.

Timovi će se rotirati svakih devet mjeseci počevši od veljače 2017. i izvodit će vojne vježbe u Estoniji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, priopćilo je europsko zapovjedništvo vojske SAD-a.

Oni će biti trajno razmješteni u Europi, pa će američka vojska na kontinentu u svakome trenutku imati do tri pune brigade, kažu u vojsci.

Svaka jedinica ponijet će sa sobom suvremenu opremu koja bi na kraju trebala zamijeniti sadašnju opremu za uvježbavanje u Europi. Oklopna brigada američke vojske obično se sastoji od oko 4500 vojnika.

Odluka znači da će u savezničkim zemljama "oklopna brigada s moderniziranom opremom biti češće prisutna", rekao je general Philip Breedlove, zapovjednik europske komande.

SAD je povećao proračun za vojne vježbe kako bi umirio strah europskih zemalja od Rusije, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim i izvodi letove strateških bombardera.

Postojeća oprema u Europi bit će unaprijeđena i smještena u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj te će pridonijeti "vojnoj moći, ako i kada bude potrebno", navodi se u priopćenju.