Pentagon će poslati dodatnih 4.000 vojnika u Afganistan, priopćio je u četvrtak zvaničnik Trumpove administracije, u nadi da će prekinuti bezizlazje u ratu tijekom koga su na dužnosti bila trojica zapovjednika Američke vojske.

To će biti najveći vojni razmještaj američke vojne sile pod administracijom Donalda Trumpa. Odluka o razmještaju vojnika američkog ministra obrane Jima Mattisa mogla bi biti objavljena već idućeg tjedna, priopćio je dužnosnika.

Odluka je uslijedila nakon Trumpovog poteza da omogući Mattisu veće ovlasti u traženju povećanja broja vojnika kako bi se bavio brigama vodećeg američkog vojnog zapovjednika u Afganistanu da nema dovoljno snaga da bi pomogao afganistanskoj vojsci u borbi protiv obnovljene talibanske pobune.

Rastuća prijetnja koju predstavljaju ekstremisti tzv. Islamske države, pokazana u nizu smrtonosnih napada u prijestonici Kabulu, samo je pojačala pozive za većim američkim vojnim prisustvom, usprkos nekoliko nedavnih pogibija američkih vojnika.

Najveći dio dodatnih trupa obučavat će i savjetovati afganistanske snage, sudeći po dužnosniku administracije koji nije bio ovlašten da javno objavi detalje odluke i tražio je da ostane anoniman.

''Manji broj vojnika uključit će se u kontraterorističke operacije protiv talibana i Islamske države'', kazao je dužnosnik. Iako je Trump prebacio ovlasti za broj američkih vojnika u Afganistanu, odgovornost za američke ratove i muškarce i žene koji se bore u njima leži isključivo na njemu.

Trump je naslijedio najduži američki rat bez jasnog kraja na pomolu ili definirane strategije za američki uspjeh, iako su razine trupa daleko niže nego pod predsjednicima Barackom Obamom i Georgeom W. Bushom.

Obama je u 2009. naredio slanje 30.000 vojnika u Afganistan, čime je ukupan broj američkih trupa u toj zemlji nadmašio 100.000 ljudi, prije nego što je počeo s njihovim postepenim povlačenjem tijekom svojih mandata, prenosi AFP.