Obavještajne službe SAD su pojačale do najvećeg stupnja od vremena Hladnog rata rad protiv Rusije, prebacivši pažnju sa terorizma na Moskvu, piše Washington post, pozivajući se na izvore u obavještajnim službama.

Mobilizacija obavještajne djelatnosti SAD se vodi u sferama tajnih operacija agenata CIA, pojačan je rad Agencije za nacionalnu sigurnost u oblasti cyber-špijunaže, satelitskih sustava i drugih obavještajnih sredstava. Prema podacima izvora, SAD za to koriste resurse koji su ranije bili korišteni u antiterorističkoj djelatnosti, piše Washington post.

Izvori navode i da je jačanje obavještajne službe dio plana za obnovu moći SAD u isto vrijeme dok se Rusija ponovo pokazuje kao svjetska sila. Navodi se da se u posljednje dvije godine SAD suočila sa aktivnom 'agresijom' Moskve u dijelu 'aneksije Krima, miješanja u rat u Siriji i vjerojatnih hakerskih operacija protiv SAD i Europe'.

Međutim, visokopostavljeni predstavnik američke obavještajne službe je izjavio da specijalne službe SAD već duže vrijeme „igraju ulogu onog koji kaska“ u konfliktu sa Rusijom. Po njegovim riječima, iako je teroristička prijetnja ozbiljna briga specijalnih službi SAD, posljednje upute Bijele kuće i Uprave direktora za nacionalnu obavještajnu službu premjestile su Rusiju na vrh popisa prioriteta obavještajnih službi, prenosi agencija Sputnik.