Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy upozorio je da njegova država, kao ni Europska unija i NATO, neće dopustiti da Rusija ovlada Bosnom i Hercegovinom, prenosi Radio Slobodna Europa.

Istaknuo je kako su Sjedinjene Američke Države, Europska unija i NATO u nizu navrata istaknuli sasvim nedvosmisleno da su uz suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Kada je EUFOR percipirao moguće probleme ovdje, povećao je broj svojih vojnika. To je bila ispravna odluka i mi smo je podržali. Mislim da ste mogli vidjeti odgovore Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije i to bi trebalo signalizirati da nećemo ostaviti Bosnu i Hercegovinu Rusiji ", rekao je Murphy.

Naveo je da se Rusija ne pita o ulasku BiH u NATO.

"Isto se odnosi i kada je vaš put u EU u pitanju. Te odluke suvereno su pravo BiH. Prilično je jasno da su građani, kao i političari ove zemlje, postavili kao cilj napredovanje prema i pridruživanje ovim euro-atlantskim institucijama. Mi podržavamo te ciljeve. A to je ono što podržavaju ljudi BiH. Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da je to ono što je protivno interesima građana BiH. A neke od ruskih izjava su, iskreno rečeno, bile neodgovorne. Kada pogledate šta Rusija radi u Ukrajini i Evropi sada, brutalnom i barbarskom agresijom na Ukrajinu, možete zaključiti da Rusija ne drži do interesa ne samo Europe, već ni Bosne i Hercegovine, a ni zapadnog Balkana. Ona ne želi vidjeti stabilnost, sigurnost, ni mir i prosperitet. Oni ne žele prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu", rekao je.

Ponovio je i svoje stavove iznesene prilikom stupanja na mjesto veleposlanika SAD u BiH da su neke izjave Veleposlanstva Ruske Federacije u Sarajevu o Bosni i Hercegovini "bile nepamente".

Rekao je i da ''BiH ne ide u pravom smjeru i da se to dešava već jedan duži period''.

''Dakle, ne postoji ni jedan dan da se desi da se ne pojavi neka užasna retorika koja dolazi od političkih lidera ovdje, prijetnje secesijom, prijetnje teritorijalnom reorganizacijom zemlje ili ratnohuškačka retorika. To je užasan, neodgovoran način da se vodi ova zemlja'', rekao je.