Sjedinjene Države i Europska unija poručile su Kosovu da popusti u sporu sa Srbima na sjeveru zemlje ili će se suočiti s posljedicama. Do upozorenja je došlo nakon što su američki i europski izaslanici zaključili svoje posjete Kosovu i Srbiji kako bi smirili tenzije koje su prerasle u nasilje prošli tjedan, u kojem su ozlijeđeni deseci pripadnika NATO-vih mirovnih snaga i srpski prosvjednici sa sjevera Kosova.

Nasilje se dogodilo nakon što su kosovske vlasti u općinske urede instalirale etničke albanske gradonačelnike. Gradonačelnici su izabrani na temelju izlaznosti od samo 3.5 posto nakon što su većinski Srbi u toj regiji bojkotirali lokalne izbore.

Američki izaslanik: Ne želim ulaziti u to

Američki izaslanik na zapadnom Balkanu Gabriel Escobar rekao je da Kosovo mora dati veću autonomiju općinama s većinskim srpskim stanovništvom ako se želi približiti pridruživanju NATO savezu i EU-u.

"Poduzete ili nepoduzete akcije mogle bi imati neke posljedice koje će utjecati na dijelove odnosa između Kosova i SAD-a, ne želim ulaziti u to", rekao je Escobar kosovskim medijima u utorak prije nego što je otišao u Beograd. On i EU-ov Miroslav Lajčak nisu dalje pojasnili s kojim se drugim posljedicama može suočiti vlada premijera Albina Kurtija ako se ne složi s njihovim zahtjevima.

Kurti: Naši bilateralni odnosi s EU i SAD-om su izvrsni

"Mislim da se ove stvari ne rješavaju pritiskom i spominjanjem posljedica ili čak sankcija. Imamo izazove s izaslanicima EU i SAD-a, no naši bilateralni odnosi s EU i SAD-om su izvrsni", rekao je Kurti novinarima.

Lajčak je rekao u ponedjeljak da su izaslanici iznijeli prijedloge Kurtiju za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, dodavši da su imali dugačku, iskrenu i tešku raspravu. SAD i EU su pozvale Kurtija da povuče gradonačelnike iz ureda i da povuče specijalne policijske jedinice koje su pomogle postaviti gradonačelnike u sjevernim općinama.

Također su pozvali na nove izbore na sjeveru, uz sudjelovanje Srba, dok su pozvali Kosovo da primijeni sporazum iz 2013. godine kojim bi se osnovalo udruženje srpskih općina kako bi ta zajednica dobila veću autonomiju.

Predsjednica Kosova: Mogli bi se održati novi izbori

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla je Reutersu da bi se mogli održati novi izbori u tim zajednicama ako 20 posto stanovnika potpiše peticiju da zahtijeva te izbore.

Viši dužnosnik na Kosovu rekao je Reutersu da su zapadne nacije, koje su gorljivo zagovarale nezavisnost zemlje otkad je službeno prekinula odnose sa Srbinom, upozorile Kurtija da bi se Kosovo moglo suočiti s višestrukim kaznenim mjerama.

Prošli tjedan, Washington je otkazao sudjelovanje zemlje u vojnim vježbama predvođenim SAD-om. Glasnogovornik EU-ovih vanjskih poslova Peter Stano rekao je da će Lajčak izvijestiti o stanju na Kosovu čelnog čovjeka europske diplomacije Josepa Borrella, koji će se potom savjetovati sa zemljama članicama EU.

Rekao je da će tek onda raspravljati o potencijalnim sljedećim koracima ili mjerama ovisno o tome hoće li dvije strane poduzeti iskrene i trenutne korake da deeskaliraju situaciju ili ne. NATO ima oko 4000 vojnika na Kosovu te je naredio slanje dodatnih 700 kao odgovor na razbuktavanje nasilja.