Američke i australske vlasti upale su u aplikaciju koju kriminalci koriste za čitanje milijuna šifriranih poruka, što je omogućilo stotine uhićenja osumnjičenih za organizirani kriminal u 18 zemalja, rekli su australski dužnosnici.

U Operaciji Ironside australske policije i američkog federalnog istražnog ureda uhvaćeni su osumnjičenici u Australiji, Aziji, Južnoj Americi i na Bliskom istoku uključeni u međunarodnu trgovinu narkoticima, rekli su dužnosnici.

Australski premijer: Ovo je prekretnica

Australski premijer Scott Morrison rekao je da je operacija "zadala težak udarac organiziranom kriminalu - ne samo u ovoj zemlji već i onom koji će odjeknuti u mrežama organiziranog kriminala širom svijeta".

"Ovo je prekretnica u australskoj povijesti provedbe zakona", rekao je Morrison novinarima u Sydneyju.

Povjerenik australske savezne policije Reece Kershaw rekao je da su u policijskim racijama u 18 zemalja uhićene stotine osumnjičenih. Europol i FBI rekli su na društvenim mrežama da će održati konferencije za tisak kasnije tijekom dana.

Australija je priopćila da je uhitila 224 osobe, uključujući članove zabranjenih motociklističkih bandi, a Novi Zeland rekao je da je priveo 35 osoba. U operaciji, koju su australska policija i FBI pripremali od 2018. godine, dužnosnici u Sjedinjenim Državama preuzeli su kontrolu nad aplikacijom za razmjenu poruka ANOM, kojom se koriste mreže organiziranog kriminala.

Nakon što je osoba koja pripada australskom podzemlju počela dijeliti prilagođene telefone koji sadrže aplikaciju svojim suradnicima kao sigurno sredstvo za komunikaciju, policija je mogla nadzirati njihove poruke. Bande su vjerovale da je sustav siguran jer telefoni nisu imali druge mogućnosti, nisu učitane funkcije glasa ili kamere, a aplikacija je šifrirana.

"Droga, nasilje, ubijanje nevinih ljudi..."

"Bili smo u zadnjim džepovima organiziranog kriminala. Sve o čemu razgovaraju su droga, nasilje, međusobni napadi, nevini ljudi koji će biti ubijeni...", rekao je Kershaw na istom brifingu za medije. Izvršavajući u Australiji najveći broj naloga za potragu u jednom danu, policija je jučer zaplijenila 104 komada vatrenog oružja, kao i gotovo 34.9 milijuna američkih dolara u gotovini.

Podignuto je ukupno 525 optužbi, ali vlasti očekuju da će biti podignuto još tijekom sljedećih tjedana.