Predsjednik SAD-a Joe Biden, iznio je daljnji plan cijepljenja u kojem je navedeno da se u narednom periodu planira cijepiti 70 posto odraslih do 4. srpnja i što je prije moguće započeti imunizaciju za djecu uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovaj novi cilj kojeg je predstavio Biden zapravo sugerira da se nastoji 160 milijuna odraslih potpuno cijepiti do 4. srpnja kada je Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Stručnjaci smatraju da je ovaj cilj ostvariv ukoliko se uzme u obzir da je već 105 milijuna odraslih primilo cjepivo, a trenutno se cijepi njih gotovo milijun na dnevnom nivou.

"Za dva mjeseca proslavljamo nezavisnost države, ali i od ovog virusa. Možemo i učinit ćemo to", kazao je Biden.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) razmatra odobrenje Pfizerovog cjepiva za upotrebu nad djecom mlađom od 12 godina koja se trenutno može koristiti za mlađe od 16 u SAD-u.

Biden je naglasio da se neće miješati u odluku FDA te dodao da će se odmah krenuti s imunizacijom ukoliko cjepivo bude odobreno za mlađe od 12 godina.

"Planiramo također i da cjepiva direktno isporučujemo pedijatrima sljedećih nekoliko tjedana tako da se pruži prilika roditeljima da sa obiteljskim liječnicima razgovaraju o cijepljenju djece te da, ukoliko im bude odobreno, što prije i besplatno prime cjepivo proizvođača kojem vjeruju", naglasio je Biden dodavši da će tinejdžerima na raspolaganju biti i 15.000 apoteka u kojima će se moći cijepiti.

Ukoliko cjepivo  bude odobreno za tinejdžere, onda će se 17 milijuna ove populacije cijepiti u SAD-u.

Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, naglasio je da će se djeca najvjerojatnije morati cijepiti kako bi se život vratio u normalu.

Bidenova administracija je naglasila da trenutno rade na kampanji "pridobijanja" onih koji su sumnjičavi kada je riječ o cijepljenju.

Kao primjer je naveden i Izrael koji je zapravo lider u cijepljenju, a koji je u potpunosti pokrenuo ekonomiju i gotovo sveo na nulu nove slučajeve zaraze sa nešto više od 60 posto stanovništva koje je primilo barem jednu dozu cjepiva, piše BBC.