Sjedinjene Američke Države spremne su poslati taktičke projektile dugog dometa u Ukrajinu ako Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, piše Guardian.

Prema navodima dvaju anonimnih dužnosnika, administracija Joea Bidena voljna je poslati projektile Atacma (vojni taktički projektilni sustavi) ako u Kongresu prođe novi paket pomoći od 60 milijardi dolara koji je Senat odobrio, no još mora proći Zastupnički dom, koji drže republikanci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer u posjetu vojnicima na bojišnici u Kupjansku da Rusija iskorištava kašnjenja u pomoći Ukrajini.

Projektili mogu gađati Krim

"Sada je izuzetno teška situacija na nekoliko dijelova bojišnice, upravo tamo gdje su ruske trupe koncentrirale maksimalne rezerve", rekao je Zelenski. "Oni iskorištavaju kašnjenje u pomoći Ukrajini i to je vrlo osjetljiva stvar. Nedostatak topništva, potreba za protuzračnom obranom na prvoj crti i za oružjem većeg dometa", tvrdi.

SAD je već slao projektile kratkog dometa u listopadu, nakon što je Kijev jamčio da se neće koristiti za napade unutar Rusije. Zelenski je pohvalio kvalitetu oružja.

Novije varijante projektila koje Bidenova administracija želi poslati u Ukrajinu imaju maksimalni domet od gotovo 300 km i obično nose kazetne bombe, a omogućit će ukrajinskim snagama da napadnu Krim.

Oružje dugog dometa ključno za uništavanje neprijateljskih formacija

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je proteklih dana da je pad Avdijivke u ruke ruskih snaga pokazao da su zalihe "oružja dugog dometa potrebne za uništavanje neprijateljskih formacija".

Američki šef diplomacije Antony Blinken i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba u Münchenu su razgovarali o "hitnim" pitanjima vezanim uz "streljivo, protuzračnu obranu i oružje velikog dometa".

Kuleba je kasnije rekao da je sa svojim američkim kolegom na sastanku u subotu razgovarao o opskrbi dalekometnim Atacmovima nazvavši sustav "važnim simbolom" za Ukrajince, koji se brane od invazije koju je Rusija pokrenula u veljači 2022.

"Postoji samo jedan način da se unište ruske sposobnosti u Ukrajini. To je da se pogodi duboko u okupirane teritorije zaobilazeći ruske presretače", rekao je.

"Ako želite pogoditi iza linija, poremetiti njihovu logistiku i opskrbu, uništiti njihova skladišta streljiva, to možete učiniti samo projektilima dugog dometa", dodao je.