Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH ocijenilo je danas da je glavna prepreka europskoj budućnosti BiH Milorad Dodik i njegova destruktivna politika, upozorivši kako Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju dobronamjerni angažman s njegovim koalicijskim partnerima i ne odražavaju istinsku predanost EU.

Iz Veleposlanstva navode kako Dodik tvrdi da je "spreman za EU", ali da njegovo prihvaćanje Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te njegovi napadi na institucije na državnoj razini neophodne za put BiH prema euroatlantskim integracijama, pobijaju tu njegovu tvrdnju.

Integracija BiH u euroatlantske institucije, kako podvlače, zahtijeva zajedničke napore svih političkih aktera. Umjesto da se uključi u pregovore u dobroj vjeri sa svojim koalicijskim partnerima u vlasti, Dodik nastavlja prakticirati politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

''Uvjeti 1+3 koje je postavila Europska unija jasni su i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje jasni su i jednostavni. Pitanje za Dodika je, je li spreman obaviti posao koji je neophodan za ispunjenje ovih uvjeta, posao koji je mogao i trebao biti završen prije nekoliko mjeseci. Do sada je odgovor 'ne''', navode iz američkog veleposlanstva u objavi na platformi X.

Ističu kako Dodik sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, "ali ako BiH u ožujku ne napravi još jedan korak naprijed, jasno je čija će biti krivnja - Dodikova".