Američki savezni sudac blokirao je objavu uputa koje korisnicima omogućuju trodimenzionalni ispis vatrenog pružja, objavio je u srijedu BBC.

Tvrtka Defense Distributed objavila je upute za 3D ispis u utorak, pet dana prije nego što je planirano. To joj je omogućio sporazum s Trumpovom administracijom postignut u lipnju.

No osam saveznih država i Washington D.C. u ponedjeljak su zatražili zabranu sporazuma tvrdeći da je neregistrirano oružje rizično za sigurnost građana.

Savezni sudac Robert Lasnik donio je privremenu zabranu i zaustavio objavu nekoliko sati prije 1. kolovoza, rekavši da bi upute mogle pasti u krive ruke.

3D printeri postoje na javnim fakultetima i javnim mjestima i mogla bi nastati nepopravljiva šteta, rekao je Lasnik.

Iako se očekivalo da će Defense Distributed upute objaviti u srijedu, to je za devet različitih vrsta oružja učinio još prošloga tjedna,

Od petka do subote, više od 10.000 ljudi skinulo je upute za strojnicu AR-15, istu onu kojom je izvršena većina masovnih pucnjava u Americi.

Tužbu protiv Trumpove administracije podnijeli su Washington, New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania, Oregon, Maryland i Washington D.C.

Vlada nije uzela u obzir posljedice za nacionalnu sigurnost, kao ni utjecaj dogovora na sposobnost saveznih država da zaštite sigurnost unutar svojih granica, rekli su tužitelji.

Pismo s tim u vezi uputilo je saveznom ministarstvu pravosuđa i State Departmentu još 20 državnih tužitelja.

(Hina)